ŠTA SRBIJI DONOSI OTVARANJE NOVE NESTLÉ FABRIKE U SURČINU?

07. Dec 2022
Photo: Nestlé Srbija / Nestlé Adriatic

U prvoj polovini iduće godine u Surčinu se otvara nova fabrika vodeće svetske prehrambene kompanije Nestlé za proizvodnju obroka na bazi bilja iz asortimana Garden Gourmet, koji po nutritivnom sastavu predstavljaju adekvatnu zamenu za meso. Reč je o investiciji vrednoj 67 miliona švajcarskih franaka a za potrebe fabrike biće otvoreno 330 novih radnih mesta i angažovano još više lokalnih dobavljača.

FOTO: MARJANA DAVIDOVIĆ, GENERALNA DIREKTORKA NESTLÉ-A ZA SRBIJU, CRNU GORU I SEVERNU MAKEDONIJU

Na prostoru od skoro 18.500 kvadratnih metara proizvodiće se vegetarijanski burgeri, ćuftice i medaljoni za kojima u svetu vlada velika potražnja jer, pored zdravstvenih prednosti koje nose sa sobom, predstavljaju ekološki odgovoran izbor ishrane. Poređenja radi, za proizvodnju Garden Gourmet biljnog burgera potrebno je 80 odsto manje zemljišta, dok se, u odnosu na proizvodnju klasičnog mesnog burgera, emituje čak 75 odsto manje gasova sa efektom staklene bašte.

Planirani proizvodni kapacitet buduće Nestlé fabrike, smeštene u neposrednoj blizini postojeće koja radi od 2011. godine, biće 12.000 tona godišnje. U početku će se čak 90 odsto proizvoda izvoziti u evropske zemlje u kojima se beleži rastući trend održive ishrane na bazi bilja: u Francusku, Nemačku, Holandiju, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju.

FOTO: IZGRADNJA NOVE FABRIKE U SURČINU

Nestlé je, primera radi, prošle godine na globalnom nivou prodao vegetarijansku i vegansku hranu u vrednosti od 860 miliona dolara. Ova vrsta hrane je trenutno najbrže rastući segment u HORECA sektoru, a fabrika u Surčinu pomoći će kompaniji da poveća proizvodne mogućnosti i raznovrsnost portfolija.

Nova Nestlé fabrika je i u svakom drugom pogledu zelena investicija. Proizvodnja će se odvijati po najvišim standardima zaštite životne sredine, u čemu je Nestlé i sa prvom fabrikom visoko postavio lestvicu, a sve u skladu s globalnim ciljem kompanije da do 2050. godine dostigne nultu emisiju štetnih gasova. Fabrika će koristiti isključivo obnovljivu energiju iz hidroelektrana, a svu otpadnu vodu tretiraće na licu mesta u sopstvenom postrojenju za preradu otpadnih voda vrednom 1,2 miliona evra, a zatim će je prečišćenu vraćati u prirodu. Upravo zbog ovog pionirskog poduhvata u našoj zemlji Nestlé Srbija proglašen je Šampionom održivosti 2021. godine. Osim toga, nova fabrika će kao i postojeća, poslovati po modelu Zero Waste to Landfill što znači da neće odlagati ni gram otpada na komunalne deponije. Nestlé je 2019. godine postao prva prehrambena fabrika u Srbiji koja je postigla ovaj cilj. Sav otpad iz fabrike se reciklira, koristi za proizvodnju biogoriva i đubriva, kao i za konstrukciju eko-izolacionih panela.

FOTO: NESTLÉ - REGENERATIVNA POLJOPRIVREDA

Dve Nestlé fabrike na obodu Beograda dokaz su da Srbija sa svojim poljoprivrednim potencijalom, dobrim geografskim položajem i stručnim kadrovima predstavlja izuzetno važnu poslovnu tačku u Evropi za vodećeg svetskog proizvođača hrane i pića. Odluka švajcarskog giganta da strateški investira u našu zemlju zasnovana je na odličnom iskustvu sa lokalnim menadžmentom, zaposlenima i dobavljačima u protekle skoro dve decenije.

FOTO: RADNICA U PROIZVODNJI 

Širenjem mreže lokalnih dobavljača, Nestlé nastavlja da podržava lokalnu ekonomiju i u isto vreme, kroz globalni program regenerativne poljoprivrede, doprinosi očuvanju prirodnih resursa i borbi protiv klimatskih promena. Ovim programom su već obuhvaćeni dobavljači povrća za omiljeni srpski brend Začin C – Telek Paprika i Geneza, a u planu je da u njega budu uključeni i lokalni proizvođači soje, koja će biti osnovna sirovina za proizvodnju biljnih obroka, kao i proizvođači suncokreta. Upravo ove nove, inovativne poljoprivredne prakse učiniće put od njive do trpeze održivijim.

FOTO: RENATA MATUSINOVIĆ, IZVRŠNA DIREKTORKA KATEGORIJE HRANE KOMPANIJE NESTLÉ ZA JUGOISTOČNI EVROPSKI REGION

To, između ostalog, podrazumeva zamenu veštačkog đubriva prirodnim, dopunsku primenu organskih materija, sadnju drvoreda i pokrovnih useva, pametno korišćenje vodnih resursa i druga rešenja. Ovim merama se povećava plodnost zemljišta i njegova sposobnost da apsorbuje ugljen-dioksid, što za rezultat ima njegove manje emisije u atmosferi. Nestlé planira da na globalnom nivou uloži 1,2 milijarde švajcarskih franaka do 2025. godine i tako dodatno podstakne razvoj regenerativne poljoprivrede širom planete.

FOTO: REGENERATIVNA POLJOPRIVREDA

Švajcarska kompanija će otvaranjem nove fabrike u Srbiji imati ukupno više od 800 zaposlenih u proizvodnji i korporativnom sedištu. Novo poglavlje poslovnih poduhvata značajno je i za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Švajcarske, koja je jedan od najznačajnijih donatora u našoj zemlji.

 

Izvor: Nestlé Srbija

Foto: Nestlé Srbija

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.