STANIČNA ZGRADA „BEOGRAD CENTAR“ U PROKOPU BIĆE ZAVRŠENA DO 20. OKTOBRA

22. May 2023
Photo: Urbanistički centar doo Beograd

Izgradnja stanične zgrade „Beograd centar“ u Prokopu biće završena do 20. oktobra, kada se planira i njeno svečano otvaranje, potvrdio je za Politiku Ivan Vujičić, direktor PFB, glavnog izvođača radova.

„U naredna dva meseca biće završeno postavljanje čelične konstrukcije i pokrivanje krova, okončana i montaža fasadne konstrukcije i fasadnog stakla 85 odsto, a počeće i montaža brisoleja, odnosno spoljašnjeg sistema solarne i termičke zaštite. Biće kompletno završene nadstrešnice, a drugi deo u manjem stepenu u skladu sa dinamičkim planom. I slojevi ravnih krovova, izolaterski radovi, ravni slojevi poda biće potpuno završeni do tada“, kaže Vujičić i napominje da je plan da se u predstojeća dva meseca završe i keramičarski radovi, tehnički blok objekta i saobraćajnice i parkinzi.

Foto: Urbanistički centar doo Beograd

Krajem tog perioda počinju završni radovi na fasadnim oblogama i opšivkama i radovi na unutrašnjoj aluminariji, bravarski radovi. Liftovi i travelatori (pokretne trake) su stigli i plan je da oko 70 odsto posla u vezi sa montažom bude završeno u naredna dva meseca. Do kraja jula napola će biti gotovo uređenje partera sa obe strane objekta, dodaje Vujičić.

Kompleks stanice „Beograd centar” nekada je bio projektovan kao jedna celina, ali ona to više nije, pošto je došlo i do korisničkih i do vlasničkih razdvajanja objekata na kotama 85 (podzemni, peronski deo) i 105 (ploča na kojoj se gradi). Ubuduće će Železnice Srbije upravljati samo staničnom zgradom, dok će ostalih 12 objekata biti poslovne zgrade od po pet spratova. Njihov investitor je kompanija Railway City, partner države u ovom poslu.

Foto: Urbanistički centar doo Beograd 

Prema projektu, stanična zgrada će imati oko 6.200 kvadratnih metara i tu će biti smešteni komercijalni prostor, poslovnice, šalter služba, čekaonicu... Oko ove zgrade, sa leve i desne strane zidaju se četiri objekta od po pet spratova koji će funkcionalno biti odvojeni. Na obodima ploče sa svih strana biće uređeni parkinzi, kao i nova garaža na delu ploče ka Senjaku. Četiri objekta koja se grade uz staničnu zgradu biće završena za oko godinu i po, a ostalih osam naknadno.

Vrednost izgradnje stanične zgrade, prema trenutnim procenama, iznosi 17 miliona evra.

U trenutku preuzimanja uloge centralne stanice, „Prokop” je imao najveći deo perona i koloseka ispod ploče, nekoliko šaltera i pristupne veze iz pravca Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića. Sve ostalo što mu je tada nedostajalo, fali uglavnom i danas. U međuvremenu su samo ugrađeni liftovi koji su povezali nadzemni i podzemni deo stanice i konačno je, uz kašnjenja, kompletno izgrađena ploča. Na ovoj stanici i dalje nisu uređena prva dva koloseka, a ne postoje ni pristupne veze iz pravca autoputa, iako ih je država pre više od dve godine uvrstila u prioritetne kapitalne projekte. Prokopu fali i bolja povezanost sa javnim gradskim prevozom.

Izvor: politika.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.