U HRVATSKOJ SE UVODI PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA UPIS U KATASTAR ISKLJUČIVO ELEKTRONSKIM PUTEM

31. May 2022
Photo: Pixabay

U Hrvatskoj će biti uvedeno isključivo elektronsko podnošenje zahteva za upis u zemljišne knjige, i to preko javnih beležnika i advokata.

Poslovi osnivanja ili obnavljanja zemljišne knjige za određenu katastarsku opštinu, koji imaju direktan uticaj na povećanje privredne aktivnosti, imaće mogućnost da odlukom predsednika suda budu povereni javnom beležniku, prenosi biznis.rs.

Hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica naveo je da je to velika novost u aktuelnim izmenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama.

Naime, usled velikog broja postupaka osnivanja i obnove na nekim područjima, kao i velikog broja katastarskih predmeta, nadležni sudovi sa postojećim kadrovskim kapacitetima ne mogu uredno da sprovode navedene postupke, pa su notari – rešenje.

Sledeća najveća novost je uvođenje isključivo elektronskog podnošenja zahteva za upis u zemljišne knjige putem notara i advokata.

Ukupni iznos sudske takse za podnošenje predloga putem notara, kako kažu nadležni, je manji nego prilikom neposrednog podnošenja na sudu ili predajom putem pošte.

Među posledicama koje će donošenjem zakonskih izmena proisteći, uređena zemljišna knjiga stvara preduslov za bolju investicionu klimu, redovnu naplatu komunalne naknade, poreza na kuće za odmor, ali doprinosi i uređenijem sistemu ostvarivanja prava na različite oblike socijalne pomoći.

 

Izvor: biznis.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.