U NOVOM SADU ZAPOČETA IZGRADNJA 3.500 STANOVA U 2022.

29. Dec 2022
Photo: Pexels, Engin Akyurt

Intenzivna izgradnja stambenih, poslovnih i infrastrukturnih projekata primetna je širom Srbije, a posebno u Novom Sadu. S obzirom na obim novogradnje u Novom Sadu tokom 2022. i brojne započete projekte, očekuje se da će se ovaj tend nastaviti i tokom 2023.

Kao i svake godine, dominantne građevinske radove u Novom Sadu čine gradilišta stambene novogradnje, piše portal  gradnja.rs. Na njihovoj mapi gradilišta na teritoriji ovog grada mapirano je čak 269 aktivnih gradilišta. Od toga, 105 gradilišta započeto je u građevinskoj sezoni tokom 2022. godine, dok su 164 gradilišta aktivna iz prethodnih sezona.

Pored trenutnih skoro 200.000 stambenih jedinica koliko ih ima u Novom Sadu, tokom prošle godine u izgradnji je bilo oko 10.000, od čega je izgradnja 3.500 stanova započeta 2022.

Telep i Podbara su delovi grada koji imaju najveći broj gradilišta, a za njima ne zaostaju Petrovaradin i Adice. Sremska strana grada iz godine u godinu beleži sve veći obim građevinskih radova, ali naseljavanje Mišeluka, koji predstavlja ogroman potencijal za izgradnju stanova, još uvek nije masovno.

U panoramu Novog Sada ove godine upisalo se pet novih solitera viših od deset spratova. Završetkom adaptacije kule Novkabela i aktuelnom rekonstrukcijom zgrade Radničkog univerziteta, rešiće se problem napuštenih nebodera.

Godinu 2022. obeležila je i završnica izgradnje brze pruge između Novog Sada i Beograda i njeno puštanje u rad. Međutim, radovi zapravo nisu ni stali, jer je uveliko aktuelna izgradnja deonice brze pruge od Novog Sada ka Subotici. Ti radovi obuhvataju i probijanje novih pothodnika i izgradnju novih perona u okviru glavne železničke stanice u Novom Sadu.

Od infrastrukturnih radova izdvaja se i izgradnja brze saobraćajnice ka Rumi, takozvani Fruškogorski koridor sa tunelom kroz Frušku goru, kao i most preko Dunava kod crkve na Tekijama u okviru ove obilaznice. Uporedo sa ovim aktivnostima započeti su i pripremni radovi za izgradnju mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Na proleće ove godine započeta je izgradnja Palate pravde, dok se završetak izgradnje Instituta Biosens, u okviru univerzitetskog kampusa, očekuje tokom 2023. godine.

Možda su najveću pažnju protekle građevinske sezone Novosađanima privukli radovi na podzemnim garažama u centru grada. Ulica Modene i park uz zgradu Banovine posedovaće garaže od više stotina parking mesta, od kojih se očekuje da umanje problem sa parkiranjem u centru grada.

Izvor: gradnja.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.