U PLANU IZGRADNJA CENTRA ZA SPORT I REKREACIJU UNIVERZITETA U BEOGRADU

13. Apr 2022
Photo: gradjevinarstvo.rs

Pod nadležnošću Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, na Bežanijskoj kosi je planirana izgradnja Centra za sport i rekreaciju Univerziteta u Beogradu. Vrednost ovog državnog projekta je oko 40 miliona evra i prema prvom planu biće realizovan u dve faze, navodi sajt Univerziteta. Radovi bi trebalo da počnu na jesen.

Projekat je početkom aprila predstavljen u Palati Srbije a na predstavljanju su bili prisutni stručnjaci iz projektantskog tima kao i predstavnici Univerziteta u Beogradu i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koja je investitor projekta.

Prema rečima prof. dr Ratka Ristića, prorektora za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu, kompleks će se nalaziti pored nacionalnog Centra za odbojku i prostiraće se na oko deset hektara, prenosi gradjevinarstvo.rs.

„Sportski sadržaji će, prvenstveno, biti namenjeni studentima svih fakulteta u sastavu Univerziteta u Beogradu. U sportskom kompleksu nalaziće se tereni za tenis, fudbal, odbojku i ostale sportove. Međutim, planirano je da se koriste i u komercijalne svrhe, pa će biti moguće iznajmljivanje prostora, održavanje seminara“, rekao je Ristić.

Parcele su smeštene u okviru bloka koji je oivičen Bulevarom Arsenija Čarnojevića, ulicama Tošin bunar, Partizanske avijacije i Blagoja Marjanovića. Na tom prostoru se već nalazi stadion, koji će zajedno sa postojećim terenima i atletskom stazom ostati na istoj poziciji, samo će biti rekonstruisani i prenamenjeni u druge sportske terene.

Travnato igralište je rezervisano za takmičenja u fudbalu, ragbiju i američkom fudbalu. Postojeća betonska tribina će biti rekonstruisana, pa će kapacitet biti od 3.000 do 5.000 sedećih mesta.

Biće izgrađene tri sportske dvorane, glavna i dve sporedne. U sklopu njih će biti i administrativni deo sa konferencijskim centrom sa teretanom, salom za kulturno-umetnička društva, stoni tenis, skvoš...

Nakon izgradnje objekta stvoriće se uslovi za nastavu fizičkog vaspitanja na univerzitetu i bavljenje sportom. To će doprineti umanjenju troškova zakupa termina kod trećih lica, a  steći će se i uslovi za održavanje studentskih takmičenja, primarno Univerzijade, koja je planirana za sledeću godinu.

 

Izvor: gradjevinarstvo.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.