ULICE U BEOGRADU NA VODI NOSE IME PO ZNAMENITIM LIČNOSTIMA

15. Jan 2024
Photo: Pogled na BW i Kulu Beograd / Photo: Marko Edge

Da li znate po kojim znamenitim ličnostima ulice u Beogradu na vodi nose ime?

Gradeći najmodernije naselje u Srbiji na desnoj obali Save, Belgrade Waterfront nije propustio da se s puno pijeteta odnosi i prema brojnim istorijskim ličnostima koje su zadužile kako Beograd, tako i čitavu našu zemlju. Želeći da ih otrgne od neopravdanog zaborava kom su bili prepušteni i ukaže im dostojno poštovanje, Belgrade Waterfront je po njima imenovao brojne novoizgrađene saobraćajnice, čija će ukupna dužina po završetku projekta biti čak 14 kilometara. Evo koja su najpoznatija imena ulica u Beogradu na vodi:


Bulevar Vudroa Vilsona

Bulevar Vudroa Vilsona / Photo: Aca Matić

Bulevar Vudroa Vilsona počinje na kružnom toku kod Karađorđeve ulice, a završava se u Bulevaru vojvode Mišića. Širok je 40 metara, ima po tri trake u oba smera, kao i dvosmernu biciklističku stazu, dok se po sredini ove saobraćajnice duge više od 2 kilometra pruža drvored. Osim što povezuje dve zelene oaze pored Save, Svetonikolski i Savski park, Bulevar je i adresa Galerije, najvećeg šoping centra u regionu, a njime će se u bliskoj budućnosti dolaziti i do nove pijace u neposrednoj blizini Gazele.

Tomas Vudro Vilson bio je 28. predsednik SAD, koji je vladao od 1913. do 1921. godine. U istoriji je ostao upamćen ne samo kao dobitnik Nobelove nagrade za mir 1919. godine, već i po tome što je iskazao veliko prijateljstvo prema našoj zemlji tokom i nakon Prvog svetskog rata. Između ostalog, bio je prijatelj sa velikim srpskim genijem Mihajlom Pupinom.


Ulica kraljice Drage Obrenović

Ulica kraljice Drage Obrenović / Photo: Stella Production

Draga Obrenović bila je prva Srpkinja koja je bila kraljica nakon Kosovske bitke 1389. i jedina srpska kraljica koja sve do oktobra 2021. godine nije imala ulicu u Beogradu. Tada je ispravljena velika istorijska nepravda, pa je po ovoj velikoj dobrotvorki Hilandara imenovana saobraćajnica koja se trenutno proteže od Bulevara Vudroa Vilsona do Sava Promenade i ide paraleleno sa Starim savskim mostom.

Kako izgradnja Beograda na vodi bude odmicala, tako će se ona produžiti do raskrsnice kod planiranog obrazovnog kampusa u zaleđu Savskog trga, iza budućeg Istorijskog muzeja Srbije, odnosno do buduće ulice koja će nositi naziv po jednom slavnom Srbinu iz Hercegovine.


Ulica Luke Ćelovića Trebinjca

Ulica Luke Ćelovića Trebinjca / Photo: BW

Njegovo ime je Luka Ćelović Trebinjac, a zapamćen je kao veliki srpski dobrotvor, predsednik
Beogradske zadruge i čovek koji je u Savamalu uneo duh modernosti. Iako je puno učinio za svoj narod i srpsku prestonicu, dugo je bio prepušten zaboravu, ali Belgrade Waterfront čuva i oživljava sećanje na ovog velikana. Ne samo što će obnoviti njegovu nekadašnju baštu, odnosno Svetonikolski park kod hotela Bristol, i tu mu podići spomenik, već će po njemu nazvati i ulicu, koja će većim delom ići paralelno sa Savskom ulicom.

Ona će se protezati od Karađorđeve ulice pa sve do samog kraja Bulevara Vudroa Vilsona, a njome će biti spojeni najsavremeniji obrazovni kampus u Beogradu sačinjen od dvojezične državne osnovne škole i vrtića u zaleđu Savskog trga, Savski park, budući centar kreativne industrije „Ložionica“ i nova pijaca blizu Gazele.

Ulica Nikolaja Kravcova

Ulica Nikolaja Kavcova / Photo: Miralem Čaušević

Ulica Nikolaja Kravcova spaja Savsku ulicu sa Kulom Beograd, novim simbolom grada. Pružajući se pored južne strane Savskog parka i presecajući Bulevar, ova ulica će uskoro postati i adresa renomiranog hotelskog brenda St. Regis, koji će u najvišoj zgradi srpske prestonice imati i svoje brendirane stanove. Nikolaj Kravcov bio je poručnik Crvene armije i heroj Sovjetskog Saveza, koji se junaštvom proslavio u borbama za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu oktobra 1944. godine.

Ulica vožda Đorđa Stratimirovića

Ulica vožda Đorđa Stratimirivića / Photo: Stella Production

Još jedno veliko ime iz naše slavne istorije koje je Belgrade Waterfront otrgnuo od zaborava jeste i vožd Đorđe Stratimirović, koji je svoju spomen-ploču i ulicu u Beogradu konačno dobio u februaru 2022. godine. Ona će se u budućnosti protezati od rekonstruisanog zdanja Momira Korunovića na Savskom trgu, koja će postati Kulturni centar namenjen najmlađima, pa sve do platoa ispred Kule Beograd. Vožd Đorđe Stratimirović bio je vrhovni komandant srpske vojske u Srpskoj revoluciji 1848/1849. godine i jedan od najzaslužnijih za stvaranje Srpske Vojvodine i buđenje nacionalne svesti u današnjem severnom delu naše zemlje.

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.