VESIĆ NAJAVIO REKONSTRUKCIJU ZGRADE BIVŠE BEOBANKE NA ZELENOM VENCU

10. Jan 2023
Photo: Printscreen Instagram @vesicg

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objavio je danas na svom Instagram profilu rendere budućeg izgleda zgrade bivše Beobanke na Zelenom vencu u Beogradu i potvrdio da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo građevinsku dozvolu za njenu rekonstrukciju.

„Realizacija ovog projekta je počela još dok sam obavljao javne funkcije u Gradu Beogradu i posebno je značajna za razvoj Zelenog venca. Tada smo planirali da Beograd istovremeno sa rekonstrukcijom ove zgrade iseli okretnicu autobusa u skladu sa planom o izmeštanju svih autobuskih okretnica u centru grada i da raspiše tender za rekonstrukciju vidikovca koji je sada zauzet bespravnim objektima i da tu bude urbani džep. Sam objekat je trebalo da postane umetnički centar“, napisao je Vesić na Instagramu.

Photo: Printscreen Instagram @vesicg

Vesić očekuje da posle rekonstrukcije zgrada Beobake bude jedna od najlepših poslovnih zgrada u Beogradu, kao što je bila kad je bila sagrađena.

Ministar je dodao da je ponosan što se konačno na mapu Beograda vraća zdanje arhitekte Milice Šterić, jedne od prvih žena arhitekata posleratnog modernizma u Srbiji.

„Njeno remek delo bila je ova, nekadašnja poslovna zgrada Energoprojekta, kasnije poznata kao Beobanka, iz 1960. godine, koja i danas ima posebno mesto u srpskoj građevini i arhitekturi zbog formata i konstrukcije“, napisao je Vesić.

Nemačka kompanija Stattwerk u novembru 2016. kupila je nekadašnju zgradu Beobanke, a govorilo se o tome da će nakon rekonstrukcije ovaj deo Beograda i opravdati svoj naziv, jer će dobiti prvu zelenu zgradu. Međutim, zgrada je u aprilu prošle godine prešla u vlasništvo Astoria Properties iz Novog Sada.

 

Tekst: Jovana Nikolić

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.