BERNAR ARNO KUPIO REZIDENCIJU I VINOGRAD LEONARDA DA VINČIJA

26. Dec 2022
Photo: Pixabay (Na slici: Statuta Leonarda da Vinčija u Milanu)

Vinograd i nekadašnja rezidencija Leonarda Da Vinčija u centru Milana ima novog vlasnika – mogula luksuzne robe, Francuza Bernara Arnoa, koji se i sam bavi vinarstvom.

Prema izveštajima štampe, Arno, predsednik i glavni izvršni direktor LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), kupio je spratnu zgradu poznatu kao Casa Degli Atellani u Milanu od prethodnih vlasnika, potomaka porodica Conti i Portaluppi, prenosi Blic Biznis.

Vrednost transakcije i svrha akvizicije nisu otkriveni, a predstavnici LVMH-a nisu odgovorili na zahteve na novinarska pitanja.

Izgrađena oko 1490. godine, znamenitost je Da Vinčiju poklonio vojvoda od Milana Ludoviko „Il Moro“ 1498. godine, dok je bio u gradu da naslika svoje remek-delo „Poslednja večera“.

Nakon promene više vlasnika tokom vremena, milansku rezidenciju koja se nalazi na Tony Corso Magenta kupio je 1919. senator i preduzetnik Ettore Conti, čiji je zet, slavni arhitekta Piero Portaluppi, dobio zadatak da je obnovi.

Gradska kuća iz 15. veka krije zeleno dvorište koje je dom Da Vinčijevog vinograda, trenutno jedinog postojećeg imanja za proizvodnju vina u centru metropole. Zapušten i devastiran, vinograd od 16 redova na oko dva hektara, pažljivo je obnovljen 2014. godine i konačno predstavljen javnosti tokom međunarodnog Expo-a 2015. održanog u Milanu.

Od svog ponovnog otvaranja ova znamenitost je dočekala posetioce i turiste. Poseduje šest apartmana za iznajmljivanje. Bio je domaćin brojnih privatnih događaja, uključujući modne revije i prezentacije, te koktel prijeme.

Vest o Arnoovoj kupovini kompleksa prvi je objavio italijanski list Corriere della Sera.

Arno, čija je neto vrednost u decembru procenjena na 181,8 milijardi dolara, prema Forbesu, među najbogatijim je ljudima na svetu, često se takmičeći za prvo mesto s preduzetnicima uključujući direktora Tesle i vlasnika Twittera Ilona Maska i Amazona Džefa Bezosa.

Osim što kontroliše modne brendove kao što su Dior, Louis Vuitton i Givenchy, između ostalih, LVMH poseduje 26 firmi u kategoriji vina i žestokih pića, uključujući Ruinart, Dom Pérignon, Moët & Chandon i Veuve Clicquot. Takođe se može pohvaliti ugostiteljskim odeljenjem, pod drugim nazivom delatnosti, koji uključuje luksuzne operatere kao što su Cheval Blanc i Belmond.

Francuska grupacija je 2013. godine preuzela većinski udeo u poznatoj Pasticceria Confetteria Cova Srl, vlasniku brenda Cova i firme Cova Montenapoleone Srl koja upravlja jednom od najotmenijih i najikoničnijih kafea u Milanu, smještenom na Via Montenapoleone.

Izvor: Blic Biznis

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.