CENE STANOVA U EU I EVROZONI ZNATNO PORASLE, U HRVATSKOJ VIŠE OD PROSEKA

11. Jul 2022
Photo: Pixabay

Cene stambenih nekretnina u EU i evrozoni porasle su u prvom tromesečju najsnažnije za poslednjih 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio iznad evropskog proseka, pokazao je u petak izveštaj evropskog statističkog zavoda, Eurostata.

Na godišnjem nivou, cene nekretnina u EU, u prva tri ovogodišnja meseca, porasle su 10,5 %, najviše od kraja 2006. godine. Na kraju 2021. uvećane su 10,1 %

U evrozoni cene su u prvom tromesečju skočile 9,8 %, najsnažnije otkada je Eurostat počeo da objavljuje podatke 2005. godine. U poslednjem prošlogodišnjem tromesečju uvećane su 9,4 %.

Sve zemlje EU čiji su podaci bili dostupni Eurostatu zabeležile su u prvom tromesečju rast cena na godišnjem nivou, dok je u 17 zemalja stopa rasta bila dvocifrena.

Naviše su poskupele stambene nekretnine u Češkoj, 24,7 %.  Slede Estonija sa 21 % i Mađarska sa 20,6%.

U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromesečju bile 13,5 % više nego u istom periodu prošle godine. U prethodnom tromesečju porasle su na godišnjem nivou 9,1 %.

Najskromniji rast cena imao je Kipar, 1,1 %. Slede Finska i Italija gde su nekretnine poskupele 4,3, odnosno 4,6 %. Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku. 

Ubrzanje u Hrvatskoj

Tromesečno poređenje pokazuje stabilan rast cena u EU u periodu od januara do marta, od 2,1 %.

U evrozoni rast je blago usporio, sa 1,9 % u poslednja tri prošlogodišnja meseca na 1,7 % na početku godine.

Sve članice imale su rast cena i na tromesečnom nivou, a najsnažniji je bio u Estoniji, 7,1 %. Slede Mađarska i Bugarska s rastom cena nekretnina od 6,7, odnosno 5,2 posto, prenosi hrportfolio.hr.

U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromesečju porasle pet odsto u odnosu na poslednji kvartal 2021. kada su uvećane 2,5 %.

Najblaži rast cena nekretnina na kvartalnom nivou je na Malti, 0,4 %. Slede Kipar i Nemačka gde su cene uvećane 0,5, odnosno 0,8 %.

 

Izvor: hrportfolio.hr

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.