DELTA HOUSE: LEPOTA, FUNKCIONALNOST I ODRŽIVOST

05. Oct 2022
Photo: Delta Real Estate

Delta House, jedna od prvih poslovnih zgrada u Srbiji koja poseduje LEED Gold sertifikat, nalazi se u portfoliju kompanije  Delta Real Estate. Reč je o poslovnom prostoru A klase, smeštenom u okviru centralne poslovne zone na Novom Beogradu. Pri izgradnji ove poslovne zgrade investitor je insistirao na poštovanju savremenih trendova ekološki prihvatljive gradnje, kako u primeni materijala, tako i u implementaciji visokoefikasnih sistema i uvođenju inovativnih tehnoloških rešenja. Principi zelene gradnje i konstantno uvođenje inovacija podrazumevali su poštovanje profesionalnih standarda od planiranja, preko projektovanja, građenja i održavanja, do korišćenja zgrade sa nizom ekološki prihvatljivih rešenja.

DELTA HOUSE, ULAZNI LOBI 

  • Olakšana betonska konstrukcija

Prvi put na našem tržištu primenjen je sistem UNIDOM ploča. U pitanju je savremeni sistem olakšane međuspatne betonske konstrukcije, koji se zasniva na ugradnji lopti od 100% reciklirane plastike i na taj način smanjuje emisiju CO₂ u vazduh.

  • Omotač objekta

Fasadni sistem na zgradi „Delta House“ odabran je tako da se obezbedi maksimalna toplotna i zvučna izolacija. Profili pojačanih termičkih karakteristika, tipični staklo paket, u čijem se međuprostoru nalazi argan, kao i kvalitetna unutrašnja i spoljašnja stakla, čine ovaj fasadni sklop veoma dobrim.

  • Ozelenjavanje objekta

Po modelu evropskih prestonica, zelene oaze oko zgrade i na krovu dale su ovom objektu snažnu crtu modernosti i prepoznatljivosti. Odabir biljnih vrsta vršen je na osnovu WUCOLS liste, tako da sve odabrane vrste spadaju u kategoriju LC biljaka, odnosno biljaka koje zahtevaju minimalne količine vode. Kontrola vode omogućena je i kroz „kap po kap” sistem zalivanja svih zelenih površina, koje pokrivaju preko 1.300 m².  

  • Bipolarni jonizatori za čišćenje vazduha

Visok kvalitet unutrašnjeg vazduha omogućen je kroz bipolarno rešenje za jonizaciju. Ovo rešenje obnavlja i uravnotežuje nivoe prirodnih jona u zatvorenom prostoru, a istovremeno dovodi do ušteda energije u HVAC sistemu.

  • Solarni paneli

Stepen zagađenosti životne sredine, koji poslednjih decenija dramatično raste, u mnogome je doprineo rastu tržišta solarne energije. Reč je o obnovljivom energetskom izvoru za koji se očekuje da do 2050. godine postane broj jedan u domenu tehnologije stvaranja zelene električne energije. Delimične potrebe poslovne zgrade od oko 23.000 m² zadovoljene su instalacijom solarnih panela.

  • Prirodni materijali

Ekološka svest nije izostala ni prilikom dizajna enterijera. Ispirativno arhitektonsko oblikovanje zgrade pruža veoma prijatan prostor za rad, sa odličnim kancelarijskim prostorom i pogledom na okolinu. Odabrani su prirodni materijali, elementi i nameštaj od recikliranog materijala, koji stvaraju zdravu mikroklimu u ovom prostoru.

SOLARNI PANELI I NA SAVA CENTRU

SAVA CENTAR

Sveobuhvatan pristup, razvoj stručnih kadrova, kao i kontinuirano uvođenje novih tehnologija i ekoloških rešenja, predstavljaju osnov uspešnog poslovanja Delta Real Estate-a. Svakim novim projektom kompanija pomera granice i podiže lestvicu na građevinskoj sceni.Već postoje jasne naznake da će poslednji započeti projekat – rekonstrukcija Sava centra – po završetku radova imati instalirane solarne panele, ali i niz drugih rešenja u skladu sa svetskim standardima gradnje.  

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: Delta Real Estate 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.