GREEN ESCAPE: KRUNA RAZVOJA NOVOG, NOVOG BEOGRADA

30. Sep 2022
Photo: Goran Zlatković (Mirko Urošević, IMEL Group)

Još od kada je početkom 80-ih napravila idejni projekat naselja Bežanijska kosa, kompanija IMEL Group  ne prestaje sa svojom misijom inovativnog pristupa razvoju Novog Beograda, što su upravo krunisali prvim završenim objektom nove urbane poslovne zone Green Escape. Zašto je ovaj kompleks jedinstven, koliko je inovativan, kakav standard poslovnog prostora nudi i koji su dalji planovi kompanije za razvoj novog, Novog Beograda, u intervjuu za naš magazin govori Mirko Urošević, vlasnik i direktor IMEL Group.

GREEN ESCAPE, OBJEKAT K3

Otvaranje objekta K3, u okviru projekta Green Escape, dočekalo se sa velikim nestrpljenjem – ne samo zato što je svaki kvadrat poslovnog prostora na Novom Beogradu unapred razgrabljen, nego zato što je reč o tehnološki naprednom objektu savremene arhitekture. Šta biste izdvojili kao najveće kvalitete ovog objekta?

Kao inicijalni deo poslovnog kvarta Green Escape, objekat K3 dizajniran je i realizovan tako da u svemu odgovara modernom poslovanju. Smešten u zelenilu, predstavlja jedinstvenu simbiozu moderne arhitekture i prirode, pružajući budućim korisnicima poslovnog prostora udobnost i funkcionalnost kroz savršen spoj kvaliteta i pažljivo osmišljenog dizajna. Visok kvalitet gradnje, tehnički sistemi po najnovijim standardima, dominantno staklene površine na fasadi i prozori koji se otvaraju u svim kancelarijama, kao i pažljivo osmišljeni dodatni sadržaji koji će budućim kompanijama zakupcima pružiti brojne pogodnosti, predstavljali su imperativ prilikom projektovanja.

GREEN ESCAPE: KOMBINACIJA ZELENILA I PRIRODNIH, ORGANSKIH MATERIJALA

Koji standard poslovnog prostora i kakve sve prateće sadržaje mogu da očekuju korisnici ovog objekta?

Svi poslovni objekti u okviru kompleksa planirani su u klasi A. Poštujući najviše standarde i poslovna načela, a zahvaljujući višedecenijskom iskustvu, pažnju smo usmerili ka unapređenju tehničkih sistema, posebno kada je reč o sistemima ventilacije i provetravanja objekta, stavljajući akcenat na zdravije radno okruženje. To nam je bio jedan od prioritetnih kriterijuma, imajući u vidu različite potrebe i zahteve tržišta, a s obzirom na izmenjene okolnosti, koje su prethodne godine donele.

Kada je reč o izboru idealnog poslovnog prostora, danas je više nego ikad akcenat na fleksibilnosti poslovnog prostora, koji se može menjati i prilagođavati različitim fazama i potrebama poslovanja. Mogućnost fleksibilne organizacije prostora, sa rasponom kvadratura od 505 m2 do 1.580 m2, na pet spratova, ukupne površine 14.000 m2, kojim raspolaže prva faza kompleksa, pruža  kompanijama zakupcima mogućnost organizacije radnog prostora u skladu sa svojim potrebama i poslovnim razvojem – tailor-made fit out.

Impresivan ulazni portal, kao i lobi sa duplom spratnom visinom, daju svojevrstan pečat, dok će zelene površine i fontane omogućiti zaposlenima predah od posla i uživanje u prirodnom ambijentu.

K3, ULAZNI LOBI

Projekat Green Escape najčešće se predstavlja kao nova poslovna oaza Novog Beograda. Možete li nam reći nešto više o celom kompleksu?

Green Escape je poslovni kompleks koji se nalazi na Novom Beogradu, u bloku 51 (zona K), uz autoput M1 (E75). Na odličnoj je lokaciji, okruženoj zelenilom, na obodu urbane zone dobro povezane saobraćajnim vezama sa centrom grada, udalјenim samo 5,5 km, a u neposrednoj blizini aerodroma – urban green environment.

Green Escape je projekat koji će postati sinonim za moderan, savremen, tehnološki napredan, ali istovremeno zdrav, racionalan, održiv radni ambijent po meri savremenog čoveka, koji predstavlјa iskorak ka budućnosti u razvoju poslovnog okruženja na našim prostorima – „Novi, Novi Beograd”.

Konceptualni pristup kompoziciji, uređenju i dizajnu ovog prostora, oslikava se u kombinaciji zelenila i prirodnih organskih materijala, s jedne strane, kao i prepoznatlјive urbane atmosfere Soho stila, interpretirane kroz organizaciju, formu i materijalizaciju otvorenih prostora i samih objekata koji formiraju ovu četvrt – urban organic concept.

Sva tri objekta u ovom kompleksu projektovana su kao moderni, tehnološki napredni i funkcionalni poslovni prostori, koji u okviru svojih kapaciteta mogu veoma fleksibilno da prihvate različite programske sadržaje u okviru komercijalne delatnosti i da isprate sve specifične zahteve budućih klijenata. Na taj način klijent dobija poslovni objekat po meri sopstvenih potreba – technology advanced tailor-made space.

GREEN ESCAPE: MODERAN I ODRŽIV RADNI AMBIJENT

Kakvi su planovi za dalju realizaciju Green Escape projekta i šta će sve projekat na kraju ponuditi kad bude završen?

Green Escape se sastoji od tri parcele namenjene poslovnim i komercijalnim sadržajima, na kojima je predviđena izgradnja multifunkcionalnih poslovnih objekata, a koje su kompletno infrastrukturno opremlјene za ove potrebe. Čitav kompleks se razvija kao novi poslovni centar, koji nudi mnoge pogodnosti i dodatne vrednosti u odnosu na standardnu ponudu poslovnih prostora u Beogradu. Uređenje ovog prostora je zamišlјeno kao nova gradska poslovna zona – business district – sa širokim spektrom ponuđenih sadržaja, koji pored samog poslovnog prostora u okviru tri objekta nude i kompatibilne hotelske kapacitete, poslovne apartmane, konferencijske sale, kancelarije za izdavanje, spa centar sa bazenom i svim pratećim sadržajima, sportske objekte i terene, staze za trčanje, usluge čuvanja dece, lokale sa prodavnicama i uslužnim delatnostima i drugo. Sam ambijent i okruženje ove nove poslovne četvrti predstavlјaju jedan novi gradski kutak sa uređenim trgom, dekorativnim zelenilom, vodenim površinama, fontanama i puno otvorenog i zatvorenog prostora za sedenje, opuštanje i neformalno poslovanje, koji je u funkciji tokom čitave godine – new modern multifunctional business district.

Nakon realizacije objekta K3 u toku 2023. planiramo dalju realizaciju multifunkcionalnog objekta K2, u okviru kog je planiran hotel sa četiri zvezdice, više retail i ugostiteljskih prostora, kao i dodatni kancelarijski  prostor za izdavanje, dok su paralelno u toku pregovori sa renomiranom stranom kompanijom, za tailor-made izgradnju poslovnog objekta na parceli K1.

IMEL Group ima impresivan portfolio završenih projekata, i stambenih i poslovnih. Šta biste izdvojili kao svoje najreprezentativnije primere jedne i druge gradnje?

To je zaista teško pitanje, obzirom na to da svakom projektu pristupamo sa istom posvećenošću, no mislim da po pitanju stambenog prostora možemo izdvojiti objekat u Bulevaru Zorana Đinđića 48a, koji i danas, posle 16 godina, predstavlja standard kvaliteta. Kad je reč o poslovnim objektima, to mesto pripada našoj upravnoj zgradi u Bulevaru Zorana Đinđića 2a, koja predstavlja svojevrstan spomenik razvoju ovog bulevara, započetog sa naše strane još početkom 90-tih. Tada je, na inicijativu IMEL-a i o našem trošku, izgrađen prvi deo bulevara, koji danas nosi epitet glavne ulice Novog Beograda.

IMEL STAMBENA ZGRADA U BULEVARU ZORANA ĐINĐIĆA

Poseban deo vašeg portfolija čini izgradnja i opremanje objekata za potrebe rastućeg domaćeg IT tržišta. Koliko vam u ovakvim projektima znači to što se deo vaše kompanije inače bavi IT tehnologijom i pruža usluge izrade softverskih rešenja?

Saradnja sa kolegama iz IT sektora naše kompanije od velikog je značaja, kako u planiraju novih objekata, tako i u pružanju visokokvalitetne usluge po pitanju izdavanja poslovnog prostora i pružanju pratećih usluga – servisa u svakodnevnom poslovanju, ali i u konstantnoj ekspanziji, dodatnom opremanju i reorganizaciji prostora. Veoma je interesantna činjenica da nam je više od 60% zakupaca baš iz te industrije, koja kroz veoma brz razvoj novih tehnologija postavlja nove standarde – po pitanju ugrađenih sistema, modularnosti, zahtevane skalabilnosti energetskih kapaciteta i tehničkih karakteristika za svaki novi projekat.

Zanimljivo je da ste skoro sve projekte realizovali na Novom Beogradu, posebno na Bežanijskoj kosi. Zašto? Šta je toliko posebno i atraktivno na Novom Beogradu u odnosu na stari deo grada?

Odgovor na vaše pitanje definisan je našim omiljenim sloganom „Novi, Novi Beograd“, koji ukratko opisuje produkt našeg rada. Od samog početka IMEL je inicijalni pokretač novih ideja razvoja izgradnje Novog Beograda. Još početkom 80-tih uspeli smo da ubedimo tadašnje gradske urbaniste da se tada zamišljena granica – Ulica Tošin bunar – pomeri, kada je i razvijen prvi idejni koncept naselja Bežanijska kosa – „Srem 51“, nastao radom naših eksperata, u saradnji sa velikim brojem novobeogradskih preduzeća, koja su imala potrebu za rešavanjem pitanja kvalitetnog stanovanja svojih zaposlenih. Ponosni smo na činjenicu da smo prvu fazu realizacije Bežanijske kose, odnosno nekih 2.000 jedinica, mi isplanirali i isprojektovali, čime su stvoreni preduslovi za dalju realizaciju koja je počela sredinom 80-tih i još traje. U okviru te realizacije, IMEL je na Bežanijskoj kosi, po sistemu ključ u ruke, realizovao više desetina objekata, više od 150 stambenih jedinica, dva tržna centra i 18 poslovnih objekata. Kompleks Green Escape, u okviru kojeg ovih dana otvaramo prvi završen objekat, predstavlja krunu razvoja i perjanicu našeg rent portfolija.

Paralelno sa realizacijom stambenog naselja Bežanijska kosa i poslovno-komercijalne zone Bloka 51, novobeogradsko tržište otvorilo nam je priliku da, kroz planiranje i razvoj poslovnih i stambenih objekata u Bloku 21, podignemo lestvicu kvaliteta i iza sebe ostavimo niz referentnih objekata koji i danas predstavljaju landmark ovog kraja. Shvativši potrebu za unapređenjem komercijalnog snabdevanja na području Novog Beograda, pokrenuli smo ideju i realizovali nekoliko mini trgovinskih centara Bloku 45, Bloku 70, Bloku 30 i Bloku 3, kao i Grčko-kiparski centar u Bloku 24, TC Perper u Bloku 1, itd.

POSLOVNI OBJEKAT IZGRAĐEN ZA HQ SOCIETE GENERALE, SAD OTP BANKU

Malo je domaćih kompanija koje su opstale i razvile se u velike igrače tokom najburnijih decenija tranzicije na našem tržištu, kao što je to pošlo za rukom IMEL Group za poslednjih 40 godina. U čemu je tajna vašeg uspeha i kako se nosite sa konkurentnim stranim investitorima?

Kroz svoje poslovanje pokušavamo da naš višedecenijski domaćinski pristup poslovanju ne bude ugrožen implementacijom novih trendova u poslovanju, a da u isto vreme konstantno usvajamo što više novih znanja i podržimo nove mlade nadolazeće snage, jer budućnost leži u njihovim rukama. Ponosni smo na činjenicu da u okviru kompanije imamo više primera zaposlenih koji dolaze iz iste porodice, a različitih generacija, i sa nestrpljenjem očekujemo da se i treća generacija priključi i donese još novih ideja i energije. Smatramo da je neophodno održati tradiciju i ugled i ponosni smo na činjenicu da se naše ime već pet decenija korisiti kao sinonim kvaliteta izgradnje. Poštujemo svoje okruženje, a posebno poštujemo svoju konkurenciju – strane investitore, trudimo se da od njih usvajamo nova znanja kroz svaki projekat – njihov ili naš.

UPRAVNA ZGRADA IMEL GROUP

Krizne situacije poslednjih godina veoma pogađaju tržište gradnje i nekretnina. Kako ste ove godine izašli na kraj sa nabavkom i cenama građevinskog materijala?

Mislim da je za ublažavanje ovih problema neophodno detaljno planiranje, jasna predikcija potreba, količina, rokova i, naravno, blagovremena nabavka, koja nam je ostala dostupna kroz mrežu kooperantskih kompanija sa kojima imamo višedecenijsku uspešnu saradnju.

Koja su vaša očekivanja po pitanju kretanja na tržištu nekretnina?

Očekujemo da se na našem tržištu nastavi trend stvaranja dobre poslovne klime za ulagače, koji je vidlјiv u proteklih nekoliko godina, te da Beograd dobije još ovakvih reprezentativnih projekata.

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: IMEL Group

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.