KAKO STRANI DRŽAVLJANI MOGU DA KUPE NEKRETNINU U SRBIJI

18. Aug 2022
Photo: freepik.com

Sve više stranih državljana, među kojima je najviše Rusa, odlučuje se da kupi nekreninu u Beogradu. Agencija za nekretnine City Expert objasnila je šta je sve potrebno od dokumentacije za kupovinu stana u Srbiji kada je reč o stranim državljanima:

BELI KARTON

Nakon što stupite na tlo Srbije, prvo što treba da uradite jeste da izvadite Beli karton, odnosno da prijavite boravak. Za prijavu stranaca u Beogradu nadležna je Policijska uprava za grad Beograd, Uprava za strance u Savskoj ulici 35. Kao strani državljanin dužni ste da nadležnom organu prijavite boravak i promenu adrese u roku od 24 sata od dolaska u mesto boravišta, a to možete učiniti i elektronskim putem, na portalu Euprava.

OTVARANJE RAČUNA U SRPSKOJ BANCI

Nakon što ste prijavili policiji adresu stanovanja, na redu je otvaranje računa u srpskoj banci. Za otvaranje računa potreban je pasoš i beli karton.

IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE VENČANIH

Ukoliko dolazite u Srbiju sa suprugom ili supružnikom, potrebna je potvrda o bračnom statusu, ili dokaz da niste u braku. Naravno, osnovni dokument je pasoš, a pored toga, potrebna su i dva svedoka i sudski tumač. Svi dokumenti, osim pasoša, moraju biti prevedeni na srpski jezik od strane sudskog tumača, a potrebno je da kod sebe imate originalnu dokumentaciju.

SVEDOCI I LICENCIRANI PREVODILAC

Svedoci su potrebni prilikom overe kod notara, zbog jezičke barijere, ali i kako bi garantovali da su zaista potpisali to što im je rečeno. Najbolji savet za stranog državljanina jeste da pita svoja dva prijatelja, koji su već u Srbiji, da mu oni budu svedoci, a ako ne, svedoke je moguće iznajmiti, a njihova cena je 3.000 dinara po osobi. Takođe, sudski prevodilac naplaćuje svoje usluge od 60-80 EUR po započetom satu.

PREDUGOVOR ZA KREDITNE KUPCE

Predugovor nije obavezna stavka i odnosi se samo na kreditne kupce, ali se on može sačiniti i ukoliko ste keš kupac. Kreiranje predugovora služi kao osnov za prebacivanje novca iz strane banke.

UGOVOR ZA KEŠ KUPCE

Ukoliko želite da kupite nekretninu za keš, predugovor nije obavezan, već se ide odmah na ugovor.

TRANSFER NOVCA

Najbolji način je da prebacite novac na svoj devizni račun u Srbiji i da onda, u okviru srpske banke, izvedete transfer novca. Preporuka je da bi pre kupovine nekretnine trebalo da se u banci raspitate o načinu i brzini transfera novca. Na primer, koliko je vremena potrebno da veća količina novca bude prebačena sa računa u Rusiji na račun u Srbiji. Na osnovu dobijenih podataka treba da rešite u kojoj banci ćete otvoriti račun, jer se nekada čeka duže od 15 dana.

Takođe, moguće je plaćanje i u gotovini, ali do 9.999 evra, zbog Zakona o pranju novca i finansiranju terorizma koji to reguliše.

OVERA UGOVORA

Nakon provere, agenti za nekretnine dokumentaciju šalju notaru na overu, koji može da zatraži i dopunu dokumentacije.

CLAUSULA INTABULANDI

Kada legne novac u srpskoj banci, onda se vrši transfer novca na račun prodavca stana i on daje potvrdu clausula intabulandi (dozvola za upis u Katastar nepokretnosti koju potpisuje prodavac).

Nakon toga se vrši plaćanje po dinamici koja je dogovorena i nakon isplate se novi vlasnik uknjižuju u katastar, čime postaje vlasnik nekrenine u Srbiji. Time, lakše se stiče uslov za trajni boravak u Srbiji.

NEMA POVRAĆAJA PDV-A NITI POREZA NA PRENOS APSOLUTNIH PRAVA

Važno je znati da strani državljanin nema pravo na povraćaj PDV-a, niti poreza na prenos apsolutnih prava.

TROŠKOVI KUPOVINE STANA:

- Taksa za overu ugovora (Zavisi od vrednosti nekretnine, ali obično do 500 evra)

- Sudski tumač 60-80 evra po satu

- Ako nemate svedoke, 3.000 dinara po osobi

- Porez na prenos apsolutnih prava koji iznosi 2,5 odsto od vrednosti nekretnine i plaća se nakon što stigne rešenje iz nadležne poreske uprave (najveći trošak)

- Troškovi banke i provizija agencije

KAKO RUSI MOGU DA DOBIJU STAMBENI KREDIT U SRBIJI?

Zbog nedostatka sredstava, neki strani državljani žele da podignu stambeni kredit u Srbiji, ali nisu sigurni da li mogu i pod kojim uslovima. Kreditni savetnici agencije City Expert objašnjavaju proceduru podizanja stambenog kredita za strane državljane, potrebnu dokumentaciju, pojašnjavaju šta je reciprocitet i daju savet kako najlakše doći do kredita u Srbiji:

RECIPROCITET I STICANJE PRAVA SVOJINE NA NEPOKRETNOSTIMA

U Srbiji postoji mogućnost da u svega nekoliko banaka strani državljanin aplicira za stambeni kredit ali je osnovni uslov da između Srbije i zemlje odakle dolazi postoji reciprocitet.

Reciprocitet podrazumeva pravo fizičkog ili pravnog lica iz strane države da u Srbiji stiče nepokretnosti, ali pod uslovima pod kojima srpski državljani mogu steći nepokretnosti u njihovoj državi.

Diplomatski reciprocitet znači da između države Srbije i zemlje stranog državljanina postoji ugovor kojim se izričito predviđa uzajamnost ili postoji klauzula najpovlašćenije nacije, dok je faktička uzajamnost pravo strane države da dozvoljava državljanima Srbije da stiču nepokretnosti u toj zemlji, pod uslovima kao i njihovi državljani u našoj.

Država Srbija ima potpisan reciprocitet sa Ruskom federacijom. Srbija ima reciprocitet i sa ovim državama.

ZA KOJI KREDIT MOGU DA APLICIJARU STRANI DRŽAVLJANI

Strani državljani mogu da apliciraju za dve vrste kredita u Srbiji, dinarski i čisto devizni kredit.

Shodno Zakonu o deviznom poslovanju, sredstva obezbeđena kod čisto deviznog kredita, mogu se uzeti samo od stranog državljanina. Drugim rečima, ako bi se hipoteka uspostavljala za stan koji se kupuje, prodavac bi trebalo da ima status državljanina Srbije, ili se može dati neka postojeća nepokretnost u vašem vlasništvu ili vlasništvu nekog drugog.

DEVIZNI STAMBENI KREDIT U EVRIMA

Ukoliko recimo želite da kao stranac, preko deviznog stambenog kredita u evrima, kupite stan u Beogradu, potrebno je da imate hipoteku koja je u vašem vlasništvu, menice odnosno drugi propisani dokument izdat u zemlji odakle stranac dolazi, u skladu sa propisima države odakle dolazi. Takav kredit obično je sa promenljivom kamatnom stopom, potrebno je učešće od minimum 25% i period otplate je do 360 meseci.

DOKUMENTACIJA ZA DEVIZNI STAMBENI KREDIT U EVRIMA

Od dokumentacije, potrebna je pisana potvrda o trenutnom zaposlenju izdata od strane poslodavca, promet po računu u banci za poslednjih 12 meseci, kopija radne dozvole iz pasoša, Izveštaj kreditnog biroa sa teritorije Srbije, kao i iz inostranstva, izvod iz lista nepokretnosti nadležnog katastra, procena ovlašćenog procenitelja i predugovor.

STAMBENI KREDIT U DINARIMA

Što se stambenog kredita u dinarima tiče, on je nešto nepovoljniji budući da je manji period otplate, 240 meseci, i da je varijabilna kamatna stopa viša u odnosu na devizni stambeni kredit. Takođe je potrebno učešće od 25 odsto, ali je prednost ta što ne morate da imate nekretninu na svoje ime, već to može biti i nekretnina koju kupujete iz sredstava kredita.

DOKUMENTACIJA ZA STAMBENI KREDIT U DINARIMA

Od dokumentacije je potrebna pisana potvrda o trenutnom zaposlenju izdata od strane poslodavca, promet po računu u banci za poslednjih 12 meseci, kopija radne dozvole iz pasoša, izveštaj kreditnog biroa sa teritorije Srbije, kao i iz inostranstva, izvod iz lista nepokretnosti nadležnog katastra, procena ovlašćenog procenitelja i predugovor.

Važno je da znate da se kreditna sposobnost računa u odnosu na visinu vaših primanja. Konkretna visina maksimalno mogućeg kredita zavisi od visine mesečnog prihoda i roka na koji biste uzeli kredit, a zavisno od trenutnih godina starosti, piše ekapija.com.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.