KO PLANIRA DA KUPUJE STAN ZA ŽIVOT – NEKA GA KUPI SADA

13. Sep 2022
Photo: freepik.com

Na tržištu nekretnina prodavci danas traže cene za koje se veruje da će se „desiti“ u budućnosti, ali analiza kompanije CBRE pokazuje da cene kuća i stanova neće nastaviti da rastu zbog celokupne finansijske situacije, ocenio je za N1 Nebojša Nešovanović, direktor za procene CBRE. Na pitanje šta da rade građani koji sada planiraju da kupe stan odgovara kratko: „Ako tražite stan za život - kupite ga. U narednom periodu videćemo smanjenje prometa, biće manji broj transakcija. Smanjiće se tražnja, ali i ponuda i imaćete lošiji izbor nego danas. Cene će, najverovatnije, ostati stabilne. Nećete skoro dočekati da ponuda bude toliko velika da cene padnu“.

On kaže da je kod nas zabeležen u poslednje dve ili tri godine izražen rast cena, i da dosta prodavaca očekuje nastavak tog trenda.

„Tražnja koju generišu finansijski investitori će usporiti, jer se finansijska situacija menja u Evropi i kod nas. Pada cene neće biti jer će ponuda usporiti, usporava finansiranje i sve ćemo manje projekata gledati sledeće godine i 2024“, naglašava Nešovanović. Blagi pad cena nekretnina u junu i julu nije pokazatelj dugotrajnog trenda, jer su to meseci kada promet nepokretnosti usporava.

Neće, kaže, biti značajnih promena na tržištu Beograda, ali hoće na malim tržištima koja su uzletela, koja su imala veliku promenu u prethodnih 12 meseci, gde se tražnja naglo povećala, a cene otišle u nebo ali se, kako dodaje – i ponuda menja.

„U narednom periodu tražnja će na tim tržištima pasti, na period od pre dve godine, gde će ponuda biti veća, i tada će pasti cene kvadrata“, kaže Nešovanović.

Na pitanje da li je realno da neko očekuje da će za garsonjeru od 25 kvadrata dobiti 90.000 evra, Nešovanović odgovara da prodavci očekuju da će ta cena da bude tolika za šest do 12 meseci kada će završiti prodaju.

„I to bi moglo da se očekuje da se nastavlja finansijska situacija kakvu smo imali pre krize u Ukrajini. Ali, kada vidimo šta se trenutno dešava – to nije realno, jer trend kakav smo imali u prethodnih 24 ili 36 meseci sa rastom cena, neće biti nastavljen“, ocenio je analitičar kompanije CBRE.

Kada je reč o prenaduvanosti cena, Nešovanović objašnjava da je tražnja bila visoka u prethodnom periodu.

„Pogurala je cene, a ako se osvrnete na indeks koji pokazuje da je sa prosečnom zaradom potrebno skoro 20 godina da uštedite za stan od 60 kvadrata, onda bi bilo logično da i ponuda bude veća, i to značajno, da se cena spusti“, navodi on.

Ali, dodaje – kod nas ne postoji mogućnost da se digne ponuda, ona je stabilna i inertna.

„Predlagali smo kako značajno podići ponudu i učiniti stanove pristupačnim, kako sada stoje stvari, dosta toga treba da se uradi. Prvo, obezbeđivanje lokacija za velike projekte, ubrzavanje procedura usvajanja planova i izdavanje svih dozvola, do nalaženja alternativnih vidova finansiranja. To su sistemske stvari koje treba rešiti da bismo sa sadašnjih 7.000 stanova u Beogradu, došli na izgradnju nekih 15.000 ili 20.000 stanova. Tada bi i oni sa prosečnom ili zaradom nešto iznad proseka, mogli sebi da priušte stan za život. Na tržište nekretnina kod nas su više orijentisani investitori koji su u svetu na berzi, kod nas finansijskog tržišta nema, investitore to gura na tržište nekretnina i oni su neka vrsta nelojalne konkurencije onima kojima je potreban stan za život“, ocenio je Nešovanović.

 

Izvor: rs.n1info.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.