KVADRAT NA MORU U GRČKOJ JEFTINIJI NEGO U BEOGRADU

08. Aug 2022
Photo: Pixabay

U strahu šta bi se moglo desiti sa evrom, naši građani koji su imali ušteđevinu pohrlili su da kupuju nekretnine.

Kupovale su se kuće i stanovi u Srbiji, ali i u inostranstvu. Za poslednjih nekoliko meseci pazarili su u Trstu, Trebinju, a čak 15.000 stanova kupili su na grčkom Halkidikiju, prenosi RTS.

Razlog zbog kog su poslednjih nekoliko meseci građani Srbije, koji su želeli da svoju ušteđevinu ulože u nekretnine, pazarili baš na severu Grčke je cena kvadrata koja je niža nego u Beogradu.

„Cena kvadrata u Solunskoj, Olimpijskoj regiji, na Halkidikiju je od 700-800 evra u predgrađima do 1.800 evra na samom Halkidikiju“ kaže za RTS Ivana Apostolu iz Atine.

Ona navodi da je našim ljudima naročito privlačan severni deo Grčke, koji je blizu Soluna i mestima na kojima tradicionalno letuju.

„Pretpostavljam da spajaju lepo sa korisnim“ kaže Apostolu.

KO KUPUJE STANOVE U GRČKOJ

Kupci su, dodaje, uglavnom porodice, a najčešće se kupuju apartmani.

„Bitno im je da je apartman blizu mora ili da bar ima pogled na more – oko 50 metara kvadratnih, da ima jednu sobu i jednu spavaću sobu, jedno kupatilo“ objasnila je ona.

Prema njenim rečima, ima onih koji izdaju, ali istraživanja pokazuju da naši ljudi najčešće kupuju nekretninu za sebe, te da ih koriste i u letnjim mesecima i tokom cele godine.

Kako se navodi, još jedan razlog za kupovinu je i to što planiraju da im deca studiraju u Grčkoj.

KAKVA JE PROCEDURA

Procedura se, kako kaže, ne razlikuje mnogo kada strani državljani kupuju nekretninu, ali poteškoću predstavlja jezik.

„Većina dokumenata je na grčkom, nisu svesni sistema, načina na koji se kupuje nekretnina ovde, sve je na stranom jeziku“ objašnjava Ivana Apostolu.

Zato se, kako kaže, angažuju agenti i advokati.

„Advokati su jako bitan faktor kako bi mogli da im sugerišu šta treba da rade, na šta da obrate pažnju, da im pomognu kroz proces dokumentacije, da im kažu šta od računa treba da otvore ovde, gde da se registruju“ napomenula je Apostolu.

Ističe da, ukoliko se angažuju dobri i provereni advokati i agenti, sam proces kupovine nekretnine nije komplikovan.

KOLIKI JE POREZ

Sagovornica RTS-a kaže da porez pri kupovini nekretnine iznosi 3%, a da porez koji se plaća svake godine zavisi od više faktora.

„U zavisnosti od toga gde se nalazi nekretnina, na kom je spratu i još nekoliko parametara – porez iznosi 3 do 7 evra po kvadratu. Tako da nije velika suma koju godišnje izdvajate. Ako imate stan od 50 metara kvadratnih, godišnje ćete platiti porez od 150 do 200 evra“ objašnjava ona.

Što se tiče ekonomskih problema i kriza u Grčkoj, napominje da je Grčka u Evropskoj uniji, što kupcima uliva sigurnost da je neće "pustiti niz vodu" ako bilo šta loše krene.

„Uvek mogu da prodaju. Nekretnina koja se nalazi blizu mora sigurno će uvek naći svog kupca, tako da, čini mi se, nema bojazni da bilo šta može da se desi da im taj novac propadne preko noći“ zaključuje sagovornica RTS-a.

 

Izvor: rts.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.