KVADRAT U CENTRU BUDVE I DO 5.000 EVRA

31. Mar 2022
Photo: Pixabay

U Crnoj Gori cene nekretnina počele su da ,,skaču“ od septembra prošle godine i, prema izjavama sagovornika Pobjede, neće se zaustaviti. Velika je potražnja i za stanovima za iznajmljivanje i to od Ukrajinaca i Rusa.

Kako prenosi bankar.me, izgradnja nekretnina u Crnoj Gori je poskupela, sa tendencijom još većeg poskupljenja, zavisno do kretanja cena materijala. Ipak, to nije uticalo na potražnju, koja je i dalje velika. Kod ljudi postoji bojazan od inflacije, pa odlučuju da ulažu pare u nekretnine. S druge strane, cena građevinskog materijala je skočila 40 do 200 posto, što će se odraziti na cenu stambenog kvadrata.

Cene stanova u Podgorici su porasle do nerealnih visina, jer je potražnja znatno veća od ponude. Kod investitora nema više stanova, i sada prodaju manje-više vlasnici po cenama koje su daleko iznad realnosti. Tako se, primera radi, kvadrat garsonjere kreće od 1.900 do 2.000 evra, te cena garsonjere ide i do neverovatnih 60.000 evra. Stanovi se sada prodaju za duplo veću cenu od one za koju su kupljeni.

U Budvi je takođe slična situacija. Moratorijum na izgradnju u centru Budve i Bečićima uslovio je nestašicu stanova i slabu ponudu, a cene su dostigle vrtoglave visine. U centru Budve, primera radi, kvadrat se kreće od 2.000 do 5.000 evra, a u okolini od 1.600 do 2.100 evra.

Ista situacija je i u drugim primorskim gradovima – kvalitetne ponude nema, a postoji klijentela koja bi to platila. Postoje neke nekretnine koje godinama nisu mogle da se prodaju i sada su došle do izražaja. Poslednjih godinu dana cene su porasle 20 odsto i sve je neizvesno, jer skaču svuda u svetu. Prolaze i nerealne cene.

Kupci su iz Srbije, okruženja, Crne Gore, dok Ukrajinci i Rusi uglavnom zakupljuju stanove. Za sada neki zakupljuju na godinu, ali najčešće na mesec, dva, jer ne znaju kako će se situacija odvijati kod njih.

 

Izvor: bankar.me

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.