MIA ZEČEVIĆ: ISKORISTILI SMO KRIZU KAO ŠANSU ZA RAZVOJ

07. Dec 2022

Dobar tim, na čelu sa pravim liderom, ozbiljan rad i konstantno praćenje trendova u biznisu, proveren je recept za uspeh, koji nije izostao ni u slučaju kompanije NOVASTON . Danas je NOVASTON real estate platforma jedan od najpoznatijih brendova u sektoru prometa i upravljanja nekretninama, sa fokusom na poslovni prostor, a na pragu obeležavanja jubilarnih prvih deset godina, ponose se činjenicom da se bliže broju od 100 zaposlenih. Sa vlasnicom i generalnom direktorkom Miom Zečević razgovaramo o tome kako je kompanija iskoristila turbulentne promene na tržištu da proširi usluge i poslovanje u regionu, zbog čega danas mogu da se pohvale podatkom da imaju više od 40 strateških projekata, kao i 500.000 m2 površine kojom upravljaju za više od 15 stranih i domaćih klijenata.

Ono što NOVASTON real estate platformu izdvaja na tržištu jeste da na vodećim pozicijama svojih sektora uglavnom ima žene, uključujući i vas, kao generalnog direktora cele platforme. Jeste li uspeh i lidersku poziciju u ovom moćnom sektoru, kojim upravljaju većinom muški lideri, uopšte dovodili u pitanje tokom svoje karijere?

Ni u jednom trenutku predrasude bilo koje vrste nisu uticale na mene, pa ni ove koje se odnose na poziciju žena u odnosu na muškarce. Nikada nisam dozvolila da moj pol bude prepreka na mom poslovnom putu. Iako nije bilo uvek lako, imala sam podršku i usmerenje jakih i uspešnih ljudi, i žena i muškaraca, koji su mi dali šansu da steknem iskustvo i napredujem kao osoba i kao profesionalac. Bez ozbiljnog rada nema napretka i zato sada, kao generalni direktor NOVASTON real estate platforme, imam tim koji prati trendove i uspešno razvija usluge u oblasti upravljanja nekretninama, sa fokusom na sektor poslovnog prostora. Na vodećim i važnim pozicijama su podjednako žene i muškarci, pre svega eksperti sa dugogodišnjim iskustvom, koji postavljaju visoke standarde na tržištu nekretnina. Trudimo se da obrazovanje, inovacije, kao i kvalitetan i vredan rad, budu vrednovani bez obzira na pol ili neku drugu pripadnost.

MIA ZEČEVIĆ, VLASNICA I GENERALNA DIREKTORKA, NOVASTON

Živimo u vremenu koje odlikuju brojne krizne okolnosti i brze i radikalne promene, što svako poslovanje, a posebno menadžment, dodatno opterećuje rizikom i stresom. Kako se vaš tim nosio sa ovakvim situacijama, na koje poslovne poteze NOVASTONA ste ponosni iz tog perioda?

Sve industrije, pa i real estate, suočavale su se sa turbulentnim promenama na globalnom i domaćem tržištu. S druge strane, ovo vreme je donelo i šansu koju smo iskoristili za jačanje i razvijanje NOVASTONA. Značajno smo proširili usluge, ali i tim – već se bližimo broju od 100 zaposlenih. Tako nešto ne bi bilo moguće da sve vreme nismo vodili računa o zaposlenima paralelno sa unapređivanjem poslovanja koje danas predstavlja spektar od podrške u razvoju projekata i usluga upravljanja imovinom, procene vrednosti, posredovanja u prodaji i izdavanju nepokretnosti, do marketinga. Posle skoro decenije postojanja, možemo da se pohvalimo time da NOVASTON ima više od 40 strateških projekata, kao i 500.000 m2 površine kojom upravljamo za više od 15 stranih i domaćih klijenata među kojima su BIG CEE i NEPI Rockcastle, CPI, GTC, Ikea Srbija, kao i MK Group, Novkabel i Aleksandar Gradnja... Pored već izgrađene pozicije u ritejl, poslovnom i sektoru logistike, nastavljamo da primenjujemo trendove u upravljanju apart-hotelima kroz saradnju na novoizgrađenom projektu Woodside – kompleksu od 162 apartmana na Kopaoniku. Koncept upravljanja se zasniva na pružanju kvalitetne usluge održavanja i domaćinskom odnosu sa vlasnicima i gostima apartmana. Pored usluge upravljanja, cilj naše platforme je da vlasnicima ponudimo i povrat investicije kroz izdavanje apartmana, uzimajući u obzir turistički potencijal i koncept projekta. Radimo na još nekoliko sličnih projekata, sa ciljem da svim stejkholderima u procesu razvoja projekta pružimo dugoročan investicioni proizvod.

Od celokupnog portfolija usluga koje pruža platforma NOVASTON, ostvarili ste izuzetne rezultate u sektorima ritejl parkova i poslovnog prostora. Koje su tendencije daljeg razvoja ta dva sektora, s obzirom na opštu ocenu da su oba veoma perspektivna na našem tržištu?

Pratimo ekspanziju tražnje za visokokvalitetnim poslovnim prostorom u centralnim poslovnim četvrtima. Više nije reč samo o modernom dizajnu, već kompanije traže visokotehnološki i funkcionalni kancelarijski prostor koji omogućava fleksibilnost rada, stimuliše produktivnost i kreativnost, uz naglasak na zdravlje i dobrobit zaposlenih. Takođe, zaštita životne sredine predstavlja deo odgovornog korporativnog upravljanja, zbog čega gradnja poslovnih objekata zahteva usklađivanje sa standardima energetske efikasnosti i održivog razvoja. Naš Leasing tim u ponudi ima atraktivne poslovne prostore u okviru Central Bussines District-a (Indotekov portfolio, Airport City, Kennedy Offices, Bridge Plaza u bloku 43, zgrada Grawe…). Kada je reč o ritejl sektoru, NOVASTON operativno upravlja sa 14 STOP SHOP ritejl parkova u Srbiji koji su deo velikog investicionog fonda CPI Property Group, zatim AVA Shopping Parkom kompanije IKEA, kao i pirotskim PULS Shopping Parkom. Naš dugogodišnji klijent je i tržni centar Promenada u Novom Sadu, vlasništvo NEPI Rockcastle Grupe. Prema našem bogatom iskustvu, investitori se sve više okreću ritejl parkovima u manjim gradovima, čija izgradnja iziskuje manje sredstava i relativno kratak rok u nekoliko faza. Ti centri postaju i tačke socijalnog okupljanja, pa raste ponuda društvenih sadržaja – kulturni događaji, koncerti, tematski dani i vikendi. I u tom sektoru se sve više vodi računa o ekologiji kroz korišćenje obnovljivih izvora energije za rad ili uvođenje punjača za električne automobile.

NOVASTON je proširio svoje poslovanje i u Hrvatskoj, kroz ritejl sektor, ali i kroz hotelijerski menadžment. O kakvom projektu je reč?

Portfolio u Hrvatskoj smo započeli učestvovanjem u postavci i upravljanju ritejl parkovima, a poslovanje smo proširili u hotelijerskom menadžmentu i razvoju luksuznih komercijalno-stambenih nekretnina. Tu izdvajamo konsultantske usluge u okviru razvoja upravljačkog menadžmenta luksuznog real estate rezorta u Istri, sa preko 250 luksuznih apartmana i vila. Trenutno su nam u fokusu projekti u Rijeci – razvoj komercijalnih i stambenih nekretnina u centru, kao i celog gradskog jezgra Rujevica.

Ove godine tema broj jedan u sektoru nekretnina je energetska efikasnost. Da li je danas kupcima i zakupcima, ali i investitorima, sve važniji ovaj aspekt?

I pre poslednje krize izazvane ratom u Ukrajini razvijene zemlje su ulagale u diversifikaciju izvora energije, sigurnost snabdevanja, dekarbonizaciju i energetsku efikasnost. Investitori se, takođe, sve više odlučuju za primenu rešenja koja podrazumevaju obnovljive izvore energije. Naš NOVASTON Project Management (NPM), kao deo platforme, bio je angažovan na uspešnoj BREEAM sertifikaciji STOP SHOP parkova u Srbiji i Hrvatskoj, koja je jedna od najvažnijih metoda za postavljanje standarda zelene gradnje. Uključeni smo i u projekat rekonstrukcije Novkabel hale u Novom Sadu u koju će se sledeće godine useliti Schneider Electric Hub. Ta zgrada sa bruto 17.000 m2 prostora će biti po svim principima „zelene gradnje“ – ne samo energetski efikasna i ugljenično neutralna, već i visokotehnološki opremljena po parametrima koji se odnose na osvetljenost, kvalitet vazduha, komfor zaposlenih... Naš ceo tim ima kapacitete i stručnost u operativnom upravljanju, projektovanju, kao i promovisanju takvih objekata.

Tekst: Petra Dobrosavljević

Foto: NOVASTON

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.