MILOŠ GRDINIĆ: DELTA REAL ESTATE JE POSVEĆNA DRUŠTVENO ODGOVORNIM INVESTICIJAMA

03. Apr 2023
Photo: Delta Real Estate

Srbija je odavno zemlja koja je globalno prepoznata kao tržište koje raste. Statistike i analize govore da je poslednjih godina zauzela mesto jedne od najprivlačnijih destinacija za strane investitore. Kada je reč o domaćim investitorima, kompanija Delta Real Estate se nesumnjivo izdvaja prema svojim standardima gradnje, konceptima realizacije i inovativnim rešenjima. Šta ovu kompaniju čini liderom u Jugoistočnoj Evropi u oblasti gradnje i upravljanja nekretninama pitali smo Miloša Grdinića, direktora razvoja i upravljanja imovinom.

U kompaniju Delta Real Estate došli ste početkom godine, ali ono što je interesantno jeste da ste nekada bili zaposleni u ovoj kompaniji. Koji su ključni faktori koji su doveli do vaše odluke da se vratite u kompaniju i svojim iskustvom doprinesete njenom razvoju?

Lični i profesionalni razvoj mi je prioritet u životu i uvek sam znao da me put vodi tamo gde su uslovi za napredovanje najpovoljniji, što je, zapravo, ključni razlog mog povratka u Delta Real Estate. Veoma mi je važno da učestvujem u unapređenju kompanije koja promoviše principe zelene gradnje, zajedno sa ljudima koji vole svoj posao. Svi smo svedoci katastrofalnih klimatskih promena. Smatram da društveno odgovorno poslovanje treba da zauzme vodeću poziciju u poslovnim strategijama. Drago mi je što imam priliku da ponovo radim sa entuzijastama naprednih ideja koji veruju u ono što rade. Nakon istraživanja tržišta širom regiona, zaključak je bio jasan: kontinuirani razvoj do nivoa svetskih standarda je upravo slučaj Delta Real Estate.

Projekat Delta Iron u Novom Sadu / Foto: Delta Real Estate

Zelena gradnja postaje sve važnija u današnjem vremenu, a Delta Real Estate se ističe po tome što neguje ovaj pristup. Šta je to novo šta ste uveli na srpsko tržište?

Inicijalni talas zelene gradnje u Srbiji je pokrenut. Srećan sam što mogu da kažem da radim u kompaniji koja je pokretač društveno odgovornih investicija. Jedna smo od prvih kompanija u Srbiji koja kroz svoje projekte ispunjava standarde GOLD LEED sertifikata. Zgrada Delta House, koja predstavlja dom Delta Holding korporacije, poseduje upravo taj sertifikat. U skladu sa maksimalnom zaštitom životne sredine implementirali smo visokoefikasne sisteme i uveli najsavremenija tehnološka rešenja: rezervoar za kišnicu, bipolarne jonizatore za čišćenje vazduha, solarne panele, plastične lopte kao olakšanu betonsku konstrukciju. Površina zelenila, sa više 1.300 m2 na krovu objekta i samom placu, veća je od same zgrade Delta House-a. Pored izgradnje novih obejkata počeli smo sa projektima u domenu rekonstrukcije zgrada koje su od kulutrnog i istorijskog značaja za Beograd i Srbiju. Pomenute projekte pratiće svetski ekološki standardi čime će postojeći objekti postati energetski efikasni i ispunjavati uslove održivosti što će doprineti suštinskom obnavljanju indusrije nekretnina u Srbiji.

Projekat Delta Land označiće povratak Delta Real Estate stanogradnji / Foto: Delta Real Estate

Delta Real Estate nedavno je objavila da planira da započne nekoliko velikih projekata u narednim mesecima. Možete li nam reći nešto više o tim projektima i šta ih čini posebnim?

Posvećeni smo svojoj viziji koja uključuje inovativnost, funkcionalnost i eko-održivost. Četiri nova projekta – Sava Centar, Delta Iron, Delta Land i Delta District – primeri su te posvećenosti. Pre svega bih istakao Delta Iron, poslovni kompleks lociran u Novom Sadu, koji je projektovan kao grupacija četiri zgrade ukupne površine od 40.000 m2. Posebna karakteristika ovog kompleksa je njegov jedinstveni oblik, a zelenom gradnjom i potrebama tržišta na tom prostoru doprinosimo modernizaciji grada koji to i zaslužuje. Statistika pokazuje jasnu potrebu za poslovnim prostorima u Beogradu, Delta District upotpunjuje to tržište sa tri nove zgrade A+ klase. Početak izgradnje planiran je tokom naredne godine, a u prvom delu projekta relizovaćemo više od 45.000 m2, od čega će 20.000 m2 predstavljati prvu poslovnu zgradu izgrađenu u ovom kompleksu. Pored poslovnih zgrada, planiran je i eksluzivni hotel sa 5 zvezdica. Svaka pojedinačna kancelarija biće jedinstvena zahvaljujući impresivnoj arhitekturi i panoramskom pogledu na prestonicu. Posebno važan zadatak za nas su projekti Sava Centar i Delta Land koji uključuju rekonstrukciju zgrada za koje se veže izuzetno istorijsko nasleđe. Početak realizacije Delta Land-a planiran je u ovoj godini. Reč je o mixed-use projektu, koji označava povratak naše kompanije u stanogradnju, a pored modernih stanova na 138.000 m2, na ovoj lokaciji biće izgrađen poslovni deo na 30.000 m2 i retail na 19.000 m2. Cilj nam je da pružimo građanima bolji kvalitet života u eko-održivom novom naselju koji nosi sa sobom istoriju Beograda. Rekonstrukcija najvećeg kongresnog centra u Jugoistočnoj Evropi od 100.000 m2 je, pre svega, privilegija, a zahteva izuzetnu stručnost, ekpertizu i preciznost našeg tima. Radovi uspešno napreduju za otvaranje u novembru 2023. godine. Kroz realizaciju Sava Centra i Delta Land-a oživljavamo puls Beograda primenjujući tehonologiju budućnosti.

Projekat Delta District obuhvata izgradnju tri nove poslovne zgrade i hotela sa 5 zvezdica / Foto: Delta Real Estate

Delta Real Estate ima tradiciju dugu 20 godina u poslovanju sa nekretninama. Kako ste se prilagođavali promenama i koje su najveće prilike za vašu kompaniju u budućnosti?

Ključ našeg uspeha leži u kontinuiranom učenju i brizi o našim zaposlenima. Samo u 2022. godini povećali smo procenat prihoda i EBITDA za preko 55% u odnosu na 2021. Uspeh u vidu cifara predstavlja samo dokaz kvalitetnog menadžmenta i stručnosti naših eksperata, koji su uvek spremni da pronađu inovativna i održiva rešenja za naše projekte. U budućnosti vidimo najveće prilike u nastavku razvoja zelenih projekata i rekonstrukciji objekata sa kulturnim i istorijskim značajem u skladu sa najvišim svetskim ekološkim standardima, čime ćemo doprineti daljoj modernizaciji i održivom razvoju Srbije.

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: Delta Real Estate

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.