MIPIM 22 OKUPIO 2.400 KOMPANIJA IZ CELOG SVETA, MEĐU NJIMA I WEST PROPERTIES

22. Mar 2022
Photo: Real Estate Magazine

Najveći svetski sajam nekretnina, MIPIM, posle dve godine odlaganja zbog pandemije, konačno je održan od 15. do 18. marta u Festivalskoj palati u Kanu, a opšti utisak 20.000 delegata iz 80 zemalja, među kojima je bio i West Properties (www.westproperties.rs), kao jedini izlagač iz Srbije, jeste da su se svi uželeli živih događaja i razgovora licem u lice jer je to najbolji način umrežavanja i sklapanja poslovnih dogovora.

WEST PROPERTIES I REAL ESTATE MAGAZIN TIM NA MIPIM 22

Kao i obično, i ovaj 31. po redu MIPIM (www.mipim.com) okupio je najveće igrače iz svih sektora real estate industrije. Četvorodnevni događaj, koji je prvi put uživo ispratila i ekipa našeg magazina, bio je posebno uzbudljiv jer se 20.000 delegata iz branše prvi put posle dužeg vremena našlo zajedno u okolnostima bez ikakvih pandemijskih restrikcija, izuzev preporuke da se nose maske. To je bio više nego dovoljan podsticaj da susreti starih i novih delegata budu iznad svega srdačni, otvoreni i konstruktivni, sa velikom željom da se istrasiraju nove poslovne prilike.

U brojkama i podacima, MIPIM 22 je izgledao ovako: 20.000 delegata iz 80 zemalja, 2.400 kompanija izlagača, 350 izlagačkih štandova i paviljona na 18.500 m² izlagačkog prostora. Najbrojniji su bili izlagači iz Francuske, a za njima slede Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačka. Na sajmu ove godine nisu bili izlagači iz Rusije i Ukrajine, iako su prethodno bili prijavljeni.

Četvrtinu delegata na ovogodišnjem MIPIM-u činili su investitori, uključujući i one iz najvećih svetskih investicionih fondova. Na sajmu su kao izlagači bile i najveće svetske brokerske kuće, a među učesnicima je bilo i 150 gradonačelnika.

Iz našeg regiona, od izlagača su bile kompanije i lokalne samouprave iz Slovenije koje su zajednički nastupile na štandu Slovenije, pod sloganom „Invest in Slovenia“, a koje je na MIPIM dovela slovenačka Javna agencija za razvoj preduzetništva i strane investicije, SPIRIT (www.spiritslovenia.si). Na štandu Slovenije izlagač je bio i grad Ljubljana, čiji je projekat „Cukrarna“ – stara šećerana pretvorena u galeriju – bio u najužem izboru za MIPIM nagradu za najbolji projekat obnovljene zgrade.

Ove godine na MIPIM-u su izostali izlagači iz Hrvatske i Crne Gore, ali je bilo delegata iz ovih zemalja koji su posetili sajam i sa kojima smo imali priliku da razgovaramo o potencijalnoj saradnji i tendencijama u real estate sektoru u regionu, jer su mnogi od njih došli da posete štand kompanije West Properties, koja je bila jedini izlagač iz Srbije. Na štandu West Properties smo se družili i sa delegacijom srpske kompanije Delta Real Estate koja je takođe posetila MIPIM.

VLADIMIR VUKIĆEVIĆ, CEO, I VLADIMIR POPOVIĆ, GENERALNI DIREKTOR 

Za kompaniju West Properties (www.westproperties.rs), koja je lider među domaćim provajderima za pružanje najšireg spektra usluga u sektoru nekretnina, učešće i izlaganje na MIPIM-u bilo je dragoceno iskustvo i potvrda da po profesionalnosti i ambicijama može da stane rame uz rame sa brokerskim kompanijama svetskog ranga, kao što su CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, JLL, Knight Frank and Savills, koje su takođe bili izlagači na sajmu. Za razliku od ovih kompanija, koje posluju kao velike internacionalne brokerske kuće i koje su nastupile na sajmu sa delegatima iz svih zemalja u kojima posluju, West Properties je učestvovao na MIPIM-u kao originalni sprski brend koji posluje po najvišim profesionalnim standardima.

West Properties tim, koji su predvodili Vladimir Vukićević, CEO, i Vladimir Popović, generalni direktor, a sa njima i ekipa magazina Real Estate, brojao je sedam delegata, koji su imali jedinstvenu priliku da vide kako se posluje u real estate industriji na najvišem niovu i da sklope brojne, važne kontakte sa potencijalnim novim klijentima iz celog sveta.

Kao jedini izlagač iz Srbije i real estate provajder sa širokom mrežom u poslovanju na lokalnom i regionalnom tržištu, kompanija West Properties je na sajmu iskoristila priliku da stranim klijentima predstavi investicione potencijale Srbije, koji su prezentovani i u specijalnom MIPIM izdanju magazina Real Estate, koji je podeljen učesnicima sajma. Na WP štandu obavljeno je nekoliko sastanaka na ovu temu sa klijentima iz SAD-a, UAE, Nemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske, a kao najatraktivnije ponude za ulaganje u srpske banje, izdvojile su se Vrnjačka Banja (www.vrnjackabanja.gov.rs), sa nekoliko ekskluzivnih projekata na Goču i u centru banje, i opština Irig (www.irig.rs), koja je ponudila dve izuzetne lokacije kod banje Vrdnik i na izlazu iz Iriga u pravcu Fruške Gore, gde je predviđena izgradnja turističkih kompleksa. Gostima na štandu s ponosom smo predstavili i domaću građevinsku kompaniju Jadran (www.jadran-bg.rs), lidera među izvođačima najzahtevnijih građevinskih radova u Srbiji, sa svetskim iskustvom i preporukama.

UDRUŽENE SNAGE: IREP I WEST PROPERTIES TIM

MIPIM 22 bio je idealna prilika da West Properties objavi i svoje partnerstvo sa međunarodnom kompanijom IREP (International Real Estate Partners) koja je ekspert za pružanje usluga u oblasti facilities menadžmenta i trenutno posluje u 49 zemalja na šest kontinenata. Udruženim snagama, West Properties i IREP (www.irepartners.com) će kroz partnerski brend IREP&WEST raširiti brokerske i FM usluge u Srbiji, ali i još sedam zemalja na Balkanu (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i Grčka), čime će obezbediti primenu inovativnih rešenja koja trenutno nisu dostupna na regionalnom tržištu. Nova partnerska kompanija poslovaće regionalno, sa sedištem u Beogradu, a u MIPIM promociji novog IREP&WEST brenda i usluga koje će pružati na Balkanu, učestvovala je i delegacija IREP-a. Bila je to sjajna prilika i da se WP tim zbliži i razmeni iskustva sa kolegama iz IREP-a, koji su na sajam došli iz različitih krajeva sveta – Londona, Bahreina, Španije, Bugarske i Dubaija.

NA WP ŠTANDU PILA SU SE VINA VINARIJE IVANOVIĆ

Ponuda kojoj baš niko od gostiju nije mogao da odoli na West Properties štandu bila su vina Vinarije Ivanović (www.ivanovicvino.com) – prokupac i tamjanika – koja su pobrala najviše ocene i komentare da su bolja od većine vina koja su se pila na MIPIM-u! Svi izlagači su tokom četiri dana sajma imali priliku da ugoste strane delegate nekim od svojih specijaliteta ili vina, a na štandu West Properties sva četiri dana pila su se dva najlepša autenična srpska vina. Ne samo što su razgovori tekli lakše i lepše uz naše vino, nego što je cela naša delegacija zaista bila ponosna na užitak koji je srpkim vinima priuštila brojnim gostima iz raznih krajeva sveta.

Tema ovogodišnjeg MIPIM-a bila je „Driving urban change“, odnosno, podsticaji za prilagođavanje gradova zelenijem načinu života u skladu sa klimatskim promenama. Upravo na ovu temu, prilikom svečanog otvaranja MIPIM-a, govorio je i bivši francuski predsednik Fransoa Oland. „Moramo izgraditi više stambenih objekata, zgusnuti grad – a da bismo to postigli moramo ukloniti strahove u vezi sa građevinskim dozvolama. Sledeće krize će se odnositi na klimatske promene. Javni lideri su ti koji imaju odgovornost da izbegnu ili barem smanje klimatsku krizu“, istakao je Oland.

POZDRAVNI GOVOR FRANSOA OLANDA

Tokom MIPIM-a održane su brojne konferencije i paneli na kojima je učestvovalo 360 govornika. Teme su bile razne – od zelene kao nove crne do inovativnih IT tehnologija u službi real estate industrije. Među zapaženijim konferencijama bile su one na temu pametnih gradova u Aziji, hibridnog radnog prostora nakon pandemije, o mogućnostima razvoja real estate industrije u Metaverzumu, rodnoj ravnopravnosti u real estate biznisu... Veliku pažnju svojim panelima privukle su i nordijske zemlje, Turska, UK, Francuska, ali i Egipat koji je ove godine bio generalni sponzor MIPIM-a i domaćin koktela povodom svečanog otvaranja sajma.   

Ono što nas čini posebno ponosnim jeste činjenica da je Real Estate magazin bio jedini medij iz Srbije i regiona koji je uživo pratio MIPIM 22. Naš prvim MIPIM prošao je u znaku brojnih kontakta sa real estate igračima iz celog sveta, ali i sa kolegama iz nekoliko svetskih real estate medija, koji će rezultirati saradnjom i novim projektima na regionalnom i evropskom niovu.

Specijalno MIPIM izdanje našeg magazina bilo je plasirano na sajmu zajedno sa ostalim svetskim real estate magazinima, a imali smo priliku i da se upoznamo i razgovaramo sa direktorom MIPIM-a Ronanom Vasparom.

GLAVNA UREDNICA REAL ESTATE MAGAZINA SA DIREKTOROM MIPIMA RONANOM VASPAROM

Nisu samo Festivalska palata i paviljoni oko nje bili puni real estate delegata iz celog sveta, nego i ceo Kan, koji je tih dana vrveo od gostiju u svojim brojnim lokalima i restoranima, kao i na večernjim prijemima i koktelima na jahtama i u penthausima u okolini Palate. Jer, tako se to radi za vreme MIPIM-a, intenzivno se druži i razgovara i posle zvaničnog dela programa, što doprinosi još boljem umrežavanju na globalnom nivou.

West Properties i West Media World, kao izdavač Real Estate magazina, sada su postali deo te globalne mreže i pred nama je mnogo posla da ono što smo sad dogovorili i realizujemo. Do sledećeg MIPIM-a i novog putovanja u Kan!

Tekst: Gordana Knežević Monašević

Foto: Real Estate magazin

 

 

 

 

 

 

 

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.