NAJSKUPLJA VIKENDICA U SRBIJI PLAĆENA 600.000 EVRA

30. Mar 2022
Photo: Pixabay

Najskuplja kuća prošle godine prodata je u Beogradu za 5 miliona evra, dok se najskuplja vikendica nalazi na Kopaoniku i za nju je budući vlasnik izdvojio 600.000 evra. Kuće su se najviše prodavale u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, a plaća se uglavnom gotovinom, podaci su Republičkog geodetskog zavoda.

Tokom prethodne godine vikendice i kuće u seoskim područjima doživele su veliku ekspanziju, a ulogu u tome je imala i pandemija korona virusa. Kako je za RTS istakla Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda, prodaja kuća povećala se za čak 32% u odnosu na prošlu godinu, dok je prodaja stanova porasla za 28%, prenosi ekapija.com.

„U odnosu na period pre pandemije, vikendice su se prodavale za 44% više. Čak 56% kuća prodatih u Srbiji nalaze se u Vojvodini. Kuće su se najviše prodavale u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, a vikendice su se naročito kupovale u oblasti Fruške Gore, oko Inđije. Tražile su se takođe vikendice u okolini velikih gradova, kao što je Beograd, na Kosmaju, u Sopotu, Grockoj, delu uz Dunav“, istakla je Štrbac.

Budućim vlasnicima najvažnija je lokacija, ali i infrastruktura. Cene se kreću u rasponu od 2-3.000 evra do nekoliko stotina hiljada evra.

„Dominira gotovinsko plaćanje, mada je kupovina nekretnina na kredit skočila za 1%. Prošle godine, vrednost tržišta nekretnina je iznosila 6,1 milijardu evra, i to je skok od 47% u odnosu na godinu ranije“, objasnila je Štrbac.

                                                                                                      

Izvor: ekapija.com

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.