NAJVEĆI SKOK GRAĐEVINSKOG SEKTORA ZABELEŽEN U ŠPANIJI I MAĐARSKOJ

21. Sep 2022
Photo: freepik.com

Građevinski sektor povećao je u julu aktivnosti u zemljama evrozone za 0,3 odsto i u članicama Evropske unije za 0,2 procenta u odnosu na jun ove godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).

Podsetimo, u junu je proizvodnja u građevinarstvu pala za 1,2 odsto u evrozoni i za 1,3 procenta u EU.

U odnosu na jul prethodne godine proizvodnja u građevinskom sektoru porasla je za 1,5 odsto u evrozoni i za 1,3 procenta u EU. Poboljšanje je došlo nakon pada aktivnosti u aprilu od 1,1 procenta.

Na mesečnom nivou najveći rast proizvodnje u građevinarstvu imala je Španija (+6,7 odsto). Slede Mađarska (+5,7 procenata) i Slovačka (+3,1 odsto). Najveći pad obima građevinarstva evidentiran je u Austriji i Sloveniji (obe po -4,2 procenta), Češkoj (-2,9 odsto) i Švedskoj (-1,3 procenta).

Najveće godišnje povećanje proizvodnje u građevinarstvu registrovano je u Sloveniji (+28,5 odsto), Rumuniji (+8,3 procenta) i Austriji (+7,6 odsto), dok se najviše smanjila u Švedskoj (-8,7 procenata), Španiji (-5,2 odsto) i Češkoj (-2,7 procenata).

U Srbiji je u julu izdato ukupno 2.370 građevinskih dozvola, što je za četiri odsto više nego u istom mesecu prošle godine. Najveći broj dozvola odnosi se na zgrade (81,5 odsto), a ostatak na ostale građevine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kada je reč o zgradama, 79,6 odsto dozvola je izdato za stambene, a ostalo za nestambene zgrade.

Prema dozvolama izdatim u julu, u Srbiji je prijavljena izgradnja 3.502 stana, prosečne površine 76,8 kvadratnih metara. Najveća građevinska aktivnost bila je u Beogradskoj oblasti.

 

Izvor: biznis.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.