NOVASTON & GECIĆ LAW: VODIČ ZA RAZVOJ NEKRETNINA ZA LAKŠE INVESTIRANJE

05. Apr 2023
Photo: Novaston

Odlučili ste da investirate u projekat izgradnje poslovnog prostora, ali ne znate koji vas sve izazovi čekaju na tom putu? Možda i znate, i baš zato bi vam značilo da ceo taj proces nekako pojednostavite i skratite?

Bilo da ste investitor koji se prvi put upušta u ovakav projekat, ili investitor sa iskustvom, sve potrebne informacije o tome šta vas čeka tokom kompleksnog poduhvata razvoja projekta izgradnje poslovne zgrade – od donošenja odluke o investiciji do useljenja u poslovni prostor – sada možete naći u „Vodiču za razvoj nekretnina: Primer – Poslovni prostor“, čiji su autori ekspertski timovi Novaston real estate platforme i advokatske kancelarije Gecić Law.

Zašto je vodič koristan svim budućim investitorima u sektoru nepokretnosti, kao i onima koje zanimaju proces i aktivnosti koje dovode do uspešno završenog projekta, kako izgleda svaka faza tokom razvoja projekta izgradnje poslovne zgrade i zašto su za ovakve projekte sve važniji ESG standardi i dobijanje zelenih sertifikata, bile su glavne teme jučerašnje panel diskusije tokom promocije Vodiča u hotelu Mona Plaza u Beogradu.

Mia Zečević, vlasnica i direktorka Novaston platforme / Foto: Novaston

„U kreiranju ovog vodiča učestvovao je naš tim sa stručnim poznavanjem tržista nekretnina u Srbiji i regionu i više 15 godina iskustva u realizaciji i upravljanju stotinama hiljada kvadratnih metara. Vodič je osmišljen kao pomoć inostranim i domaćim investitorima, bilo da su u pitanju investicioni fondovi, institucionalni investitori i druga pravna lica, sa ciljem da pruži osnovne smernice i sveobuhvatan pregled procesa i zahteva koje je neophodno ispuniti za realizaciju jedne investicije u nekretninu, sa izvesnošću da ista bude isplativa. Ovo je bila prilika i da naši eksperti sa dugogodišnjim domaćim i međunarodnim iskustvom prikažu na jednom mestu i deo usluga koje pruža naša platforma“, rekla je Mia Zečević,  vlasnica i generalna direktorka Novaston platforme.

Ognjen Colić, partner u Gecić Law / Foto: Novaston

Ognjen Colić, partner u advokatskoj kancelariji Gecić Law, istakao je da je srpsko tržište nekretnina već izvesno vreme veoma atraktivno za investitore, što je i bio povod da se napravi jedan ovakav vodič u kojem se na jednostavan način, razumljivim jezikom, objašnjavaju svi pravni i komercijalni apsekti ovakvog poduhvata.   

„Stručni tim specijalista za pravo nepokretnosti advokatske kancelarije Gecić Law uvideo je da postoji potreba da se potencijalnim investitorima, ali i drugim zainteresovanim stranama na ovom tržištu, na jednostavan način pruži uvid u često komplikovane pravne aspekte zahtevnog poduhvata koji predstavlja razvoj jedne komercijalne nepokretnosti. Drago mi je što smo, u saradnji sa Novaston platformom, u prilici da predstavimo jednu zaista jedinstvenu publikaciju koja u potpunosti ispunjava postavljene ciljeve i koja će biti od praktične koristi svim akterima na ovom dinamičnom tržištu“, rekao je Colić.

Foto: Novaston

Autori vodiča, koji su učestvovali u panel diskusiji, istakli su da svaki investitor mora da uzme u obzir čitav niz koraka, poput sagledavanja potreba i mogućnosti, planiranja vremena i troškova, uz obavezno planiranje, osmišljavanje, definisanje i sprovođenje plana održivosti.

Marija Urban, direktorka sektora za poslovno planiranje i upravljanje finansijskim operacijama u Novaston Asset Management-u, rekla je da je odabir pravih partnera u investicionim pohodima na tržištu nekretnina od krucijalne važnosti za isplativnost svake vrste investicije. Prema njenim rečima, uspeh tima se ogleda u veštini i znanju da oživljava projekte, unapređuje i održava ih sa ciljem maksimiziranja koristi za sve strane – od investitora, njegovih partnera, dobavljača, pa do samih korisnika nekretnina.

Miloš Petaković, stariji saradnik i predstavnik stručnog tima advokatske kancelarije Gecić Law koji je priredio pravni deo vodiča, istakao je da građevinska industrija i tržište nepokretnosti predstavljaju značajan deo naše privrede i da su pokretači njenog razvoja.

„Ovo tržište doživelo je veliki rast u prethodnom periodu i važno je da se on nastavi. Ovim vodičem smo, između ostalog, želeli da podstaknemo investitore da ulažu u nepokretnosti, pokazujući da, iako je ovaj proces zaista zahtevan, on ipak nije toliko težak koliko se može u prvi mah činiti“, rekao je Petaković.

Jelena Jolović, projektni menadžer Novaston platforme, istakla je da se danas na tržištu od poslovnog prostora očekuje da ispunjava uslove hibridnog modela rada i da bude energetski efikasan, kao i da velike međunarodne kompanije koje posluju kod nas insistiraju da poslovni prostor bude u zgradama koje imaju zelene sertifikate.

Nikola Đogatović, izvršni direktor komercijalnih usluga u Novastonu, naglasio je da tržište nerketnina u Srbiji izuzetno dinamično i u ekspanziji, sa primetnim rastom novca iz godine u godinu koji se ulaže u nekretnine. Prema njegovim rečima, Beogradu, u odnosu na prosek koji imaju druge prestonice u regionu, nedostaje još mnogo kvadrata poslovnog prostora, i neophodno je dalje širenje biznis distrikta, što investiranje u izgradnju novih poslovnih zgrada i rekonstrukciju postojićih čini vrlo atraktivnim i isplativim u narednom periodu.

Online verzija „Vodiča za razvoj nekretnina“ dostupna je svima koji su zainteresovani na sajtovima www.novaston.com  i www.geciclaw.com.

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: Novaston

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.