NOVI SIMBOL BEOGRADA

01. Jan 2022

Beograd na vodi, monumentali projekat urbane revitalizacije, vredan tri milijarde erva, započet je 2015. godine na zapuštenom zemljištu na obali Save, na kojem nije postojala ni osnovna infrastruktura. Šest godina kasnije, od nekada samo vizije grada budućnosti, na ovom potezu niklo je više stambenih zgrada, useljeno je više od hiljadu stanova, novi objekti i infrastruktura i dalje se bez prekida grade, a Beograd je već sad dobio novo gradsko jezgro sa svim pratećim sadržajima za komforan savremeni život i najvećim tržnim centrom u regionu. O daljem toku projekta, planovima za sledeću godinu, novim standardima kvalitetnog stanovanja i velelepnoj Kuli Beograd, novom simbolu glavnog grada, čije se otvaranje očekuje sledeće godine, razgovaramo sa Zoranom Burlić, direktorkom kompanije Belgrade Waterfront.

ZORANA BURLIĆ, DIREKTOR, BELGRADE WATERFRONT

Na svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, Belgrade Waterfront predstavljen je kao primer dobre prakse. Šta je bila poruka vašeg nastupa i kakve utiske nosite iz Dubaia?

Fokus najveće ovogodišnje međunarodne manifestacije je na održivosti, mogućnostima i mobilnosti, koji će činiti okosnicu budućeg razvoja čovečanstva. Expo 2020 Dubai je fascinantna izložba kreativnosti i vizije, a upravo je to bila i naša poruka: imali smo jasnu viziju i kreativne ideje zahvaljujući kojima smo za samo šest godina od zapuštenog zemljišta bez osnovne infrastrukture napravili najatraktivniji i najuređeniji deo grada.

Slogan Srbije na najvećoj ovogodišnjoj međunarodnoj manifestaciji glasi „Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“. Gradeći Belgrade Waterfront, i mi se nadahnjujemo domaćom kulturom i tradicijom i spajamo je sa najsavremenijim svetskim trendovima. Ovaj miks se pokazao kao dobitna kombinacija, jer je Beograd zahvaljujući Belgrade Waterfront-u stao rame uz rame sa čuvenim metropolama, a ipak je zadržao dobro poznati šarm i duh naše prestonice.

Beograd na vodi u novu godinu ulazi sa sedam završenih stambenih zgrada i 1.500 useljenih stanova. Koliko je već sad ono što nudi Belgrade Waterfront postavilo visoke standarde kulture stanovanja u Beogradu?

Zaista možemo da budemo ponosni na činjenicu da Belgrade Waterfront uspostavlja nove kriterijume kvalitetnog stanovanja, ne samo u Beogradu, već i u celom regionu. Standardi kojih se dosledno držimo i koje neprestano unapređujemo primenjuju se u svim fazama – prilikom projektovanja, izbora izvođača i materijala, tokom izgradnje, ali se tu naš posao ne završava. Naprotiv, tek po useljenju stanari mogu da u potpunosti iskuse sve prednosti života u Belgrade Waterfront-u – od prostranih, svetlih ulaznih lobija ukrašenih umetničkim slikama i udobnim garniturama, preko ušuškanih unutrašnjih dvorišta sa probranim biljkama, do funkcionalnih stanova punih dnevnog svetla, sa velikim prozorima i impresivnim pogledima ka panorami grada, reci, zelenilu Savskog parka ili Kuli Beograd. Uz to, ljubazno osoblje na recepciji tu je da vam olakša svakodnevicu tako što će umesto vas rezervisati karte za prevoz, zakazati pregled kod doktora, organizovati proslavu, šetanje ljubimca ili održavanje vaših biljaka dok niste tu. Celo naselje je osmišljeno tako da prati ritam savremenih porodica i olakšava im svakodnevicu – svaka zgrada u prizemlju ima prodavnice, kafiće, restorane, parkove, vrtiće i dečija igrališa.

BELGRADE WATERFRONT

Novo gradsko jezgro na obali Save uveliko je zaživelo i kroz zabavni, rekreativni i kulturni sadržaj, a tu je i najveći šoping centar u regionu. Jesu li Galerija i Sava Promenada već postale najpopularnije atrakcije prestonice?

Naravno, a o tome pravi sud daju Beograđani i gosti prestonice koji sa uživanjem slobodno vreme provode baš ovde. Galerija je nedavno obeležila svoj prvi rođendan i za samo godinu dana pozicionirala se kao jedno mesto za sve – za šoping, gastronomske avanture, zabavu sa prijateljima i porodicom ili, jednostavno, mesto na kome možete da kvalitetno ispunite ceo dan. I Galerija i Sava Promenada prepoznatljive su kao destinacije na kojima se neprekidno odvijaju raznovrsne aktivnosti za sve generacije – od već tradicionalnih događaja poput Karnevala brodova ili Opere na vodi, preko koncerata, radionica, izložbi, do sportskih takmičenja. Umetnost je neodvojiv segment naše vizije modernog stanovanja, pa u okviru inicijative KvArt BW okupljamo mlade i afirmisane domaće umetnike. Svi koji žele svoj komadić mira, naći će ga uz dugu šetnju pokraj reke ili u zelenilu Savskog parka.

Najveće uzbuđenje tek predstoji, a to je završetak Kule Beograd koji je predviđen za sledeću godinu. Zbog čega sve ovaj velelepni objekat možemo da nazovemo novim simbolom srpske prestonice?

Kula Beograd je arhitektonsko remek-delo specifično po mnogo čemu, ali se zahvaljujući veličini, atraktivnom obliku i poziciji na samoj obali reke izdvaja kao budući simbol Beograda. Slaveći reke, ljude i tradiciju Beograda, Kula sa 168 metara visine predstavlja najvišu zgradu u regionu i jednu od malobrojnih u Evropi koja kroz samo deset spratova postiže rotaciju od 90 stepeni. Karakteristični uvijeni oblik simbolično predstavlja obližnje ušće Save u Dunav i spajanje dve velike reke, a sama zgrada odaje utisak fluidnosti i dinamičnosti. U fasadi Kule ogledaju se Sava i panorama grada, pa se ona, i pored impresivne veličine, skladno uklapa u prestonicu. Pored vizuelnog efekta, fasada Kule ima i funkcionalne performanse koje su inovativne i u svetskim okvirima. Stakla su spektralno selektivna, odnosno propuštaju skoro svu svetlost vidljivog spektra, te su skoro potpuno prozirna, uz izuzetne termičke karakteristike. Takođe, do 9. sprata su ugrađena tzv. birds first stakla, koja u sebi imaju linije nevidljive ljudskom oku (osim pod specijalnim uslovima), dok su pticama vidljive, što ih sprečava da se sudare sa zgradom.

BRENDIRANI ST. REGIS STANOVI U KULI BEOGRAD

Kula Beograd imaće i najekskluzivniji mogući pečat, a to su prestižni hotel St. Regis Belgrade i brendirani stanovi The Residences at The St. Regis Belgrade. Kako je uopšte došlo do saradnje sa ovim renomiranim brendom?

Spoj duge i zanimljive istorije Beograda i moderan izgled Kule Beograd, njeno arhitektonsko rešenje i spektakularnost savršeno se uklapaju u ono po čemu je brend St. Regis prepoznatljiv. Marriott International, pod čijim okriljem St. Regis posluje, pažljivo bira mesta na kojima otvara nove hotele i brendirane stanove. Pored velike časti koju su nam ukazali izabravši baš Beograd i Belgrade Waterfront-u kao destinaciju za svoje vrhunske brendove St. Regis i W, ovo je i odličan pokazatelj velikih razvojnih potencijala našeg grada.

Brendirani St. Regis stanovi posebna su priča. Šta sve podrazumeva kad kažemo da oni pružaju privilegovano iskustvo stanovanja?

Beogradski St. Regis brendirani stanovi nude standarde života koji do sada nisu viđeni u našoj zemlji, ali ni u regionu. U pitanju je sofisticiran stil života, koji se ogleda u svakom detalju. Stanari će imati privilegiju da Beograd sagledaju iz jednog novog ugla i da svakodnevno uživaju u njegovoj veličanstvenosti. Ovi jedinstveni stanovi namenjeni su onima koji streme najboljem u svemu što rade, jer im omogućavaju da 24 sata dnevno žive upravo u skladu sa svojom životnom filozofijom.

Projekat Belgrade Waterfront se nastavlja do konačnog cilja od oko 8.000 stambenih jedinica, novih saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom, novih parkova i drugih javnih površina. Koliko ste zadovoljni dosadašnjim napretkom?

Trenutno je u fazi projektovanja i izgradnje oko milion kvadrata, od ukupno planiranih 1,8 miliona, a veoma smo ponosni na podatak da smo čak i u uslovima svetske krize ubrzali izgradnju, što je direktan rezultat dobre prodaje. Upravo zbog velike potražnje, radovi na izgradnji su ubrzani, a ove godine će biti useljena i BW Terraces, i to pola godine pre planiranog završetka. Savska ulica će posle predviđene rekonstrukcije dobiti potpuno novi izgled – oivičena drvoredom, sa cvetnim žardinjerama i širokim trotoarima postaće jedna od najlepših ulica u gradu. Zadovoljna sam i radujem se napretku projekta i cele prestonice, ne samo kao lider tima koji radi na tome, već i kao stanovnica ovog grada.

Šta će vam biti u fokusu tokom 2022. godine? Hoće li nići neki novi objekti i da li su izgledu još neki atraktivni partneri, poput St. Regis brenda?

Veličanstvena Kula Beograd,biće otvorena 2022. godine i veoma se radujemo tom momentu. Pored St. Regis brendiranih stanova i hotela, imamo čast da budemo domaćin i W Belgrade i W Residences Belgrade, koji će se nalazi na samoj obali Save. U pitanju su jedinstveni stanovi namenjeni kreativcima koji vrednuju moderan i komforan način života. Naravno, nastavljamo da vredno gradimo stambene zgrade, uređujemo javne površine i činimo ovaj grad lepšim i funkcionalnijim mestom za život.

Tekst: JOVANA NIKOLIĆ

Foto: BELGRADE WATERFRONT

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.