OD 1. JANUARA STRANCI NE MOGU DA KUPUJU STAMBENE NEKRETNINE U KANADI

02. Jan 2023
Photo: Pixabay

Kanada je od 1. januara uvela meru kojom se strancima – stranim kompanijama i stranim licima – zabranjuje kupovina stambenih nekretnina. Zabrana će važiti tokom naredne dve godine, a uvedena je da bi se zaštitili građani Kanade u jeku stambene krize, tako što će im se omogućiti veća dostupnost nekretnina na tržištu. Od zabrane će, ipak, biti izuzete neke kategorije, kao što su imigranti, rezidenti, strani radnici sa privremenom dozvolom za rad, izbeglice i strani studenti.

Razlog za uvođenje ove mere je veliki skok cena stambenih nekretnina u Kanadi od početka pandemije, što je uticalo da veliki broj Kanađana ne može sebi da priušti kupovinu doma. Prosečna cena kuće u Kanadi dostigla je 590.000 američkih dolara početkom 2022. godine. Iako je u decembru prošle godine ova cena pala na 450.000 dolara, za većinu građana ovo je i dalje nedostižna suma.

U Kanadi je, kao i u mnogim zemljama širom sveta, i dalje potražnja veća od ponude, što je neminovno dovelo do porasta cena. A kako veruju neki kanadski političari, za drastičan skok cena najviše su krivi strani investitori koji kupuju stambene nekretnine u Kanadi kao investiciju.

Kanadska asocijacija za nekretnine (Canadian Real Estate Association) zabrinuta je da će ova zabrana negativno uticati na imidž Kanade koja važi za multikulturalnu zemlju u kojoj su dobrodošli ljudi iz celog sveta. U CREA takođe navode da bi ova mera mogla da izazove reakciju SAD-a i Meksika da uvedu recipročne zabrane, budući da su Meksiko, Florida i Arizona države u kojima Kanađani masovno kupuju nekretnine u kojima borave tokom zime.

Izvor: Blic Biznis, CNN

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.