PAD CENA NEKRETNINA ŠIROM EVROPE

14. Dec 2022
Photo: Pixabay

Širom Evrope poslednjih meseci dolazi do dramatičnog pada cena nekretnina, primećuju analitičari.

Nakon meseci predviđanja o tome kada bi i gde bi stambeno tržište moglo prvo pasti, kontrakcija je najviše pogodila Švedsku. Vrednosti nekretnina pale su 15% u odnosu na vrhunac, a ekonomisti su zabrinuti da bi „dramatična promena“ mogla izazvati najtežu recesiju među 27 članica EU-a. Većina švedskih hipoteka je prilagodljiva, što ih čini osetljivima na povećanje kamata, prenosi seebiz.eu.

Prosečna tražena cena domova koji se stavljaju na tržište Ujedinjenog Kraljevstva pala je 2,3% tokom prošlog meseca, što je najbrža stopa u 14 godina, dok su stanarine skočile.

Polovina od 35 najvećih francuskih gradova zabeležila je pad cena nekretnina čak 3% u posljednja tri meseca, pokazuju podaci.

Španija je nedavno zamrznula kamatne stope i produžila dospeće kredita kako bi zaštitila domaćinstva s niskim prihodima od hipotekarnog šoka.

Pad cena nekretnina pogodio je i Grčku gde su kuće još uvek značajno povoljnije nego drugde na Mediteranu. Grčka vlada planira omogućiti izuzetno niske stope hipotekarnih kredita za kupce koji prvi put kupuju.

Hlađenje tržišta pogodiće i Hrvatsku. Razlika između traženih i realizovanih cena nekretnina je sve veća, a trenutno doseže oko 15 posto, što znači da zahtevi vlasnika nisu uvek realni, posebno kada je reč o starogradnji, istaknuto je prošle nedelje na 34. Forumu poslovanja nekretninama. Forum je organizovalo Udruženje poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore (HGK), a kako je rekao predsednik tog udruženja Dubravko Ranilović, još se ne može sa sigurnošću reći kako će izgledati sledeća godina, no smatra da će sigurno doći do promene trendova.

„Doći će do određenog usporavanja tržišta nekretnina, cene na ovaj način neće moći rasti unedogled“, izjavio je Ranilović.

Ekonomija EU-a, uključujući Nemačku, usled krize usporava i ide prema recesiji, zbog inflacije se dižu kamatne stope, a s obzirom da su kupci više od trećine nekretnina u Hrvatskoj stranci, to će se u idućoj godini odraziti i na hrvatsko tržište, ocenio je.

 

Izvor: seebiz.eu

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.