REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD UVEO INDEKS CENA STANOVA

02. Nov 2022
Photo: Pixabay

Republički geodetski zavod uveo je indeks cena stanova za Republiku Srbiju, čime je, kako se ističe u saopštenju, po prvi put omogućio građanima i privredi besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu nepokretnosti. RGZ navodi da je broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji 5,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ističući da usporavanju tržišta doprinosi i pad kupoprodaja nekretnina putem kredita.

Indeks cena stanova za Republiku Srbiju razvijen je u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i na osnovu modela za masovnu procenu stanova koji pored cena iz kupoprodajnih ugovora uzima u obzir i različite karakteristike nepokretnosti iz relevantnih izvora - Registra cena nepokretnosti, Katastra nepokretnosti, Registra stambenih zajednica, Geosrbije i poreske administracije, navodi se u saopštenju.

RGZ napominje da je precizno i kredibilno praćenje trendova na tržištu nepokretnosti neophodno kako bi svi društveni i privredni segmenti mogli da što efikasnije funkcionišu i kako bi kreatori ekonomskih politika mogli da prate i pravovremeno reaguju na potencijalne rizike.

Indeks cena stanova za Srbiju u trećem tromesečju 2022. iznosi 138,08 i prikazuje oštar rast cena stanova koji traje već celu godinu. Po rastu cena prednjače Vojvodina i grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko tromesečja najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije.

Ukazuje se na to da je broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji 5,6 odsto u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na „smirivanje“ tržišta.

RAST UKUPNE VREDNOSTI PRODATIH STANOVA

Sa druge strane, navodi se da je, s obzirom da cene i dalje snažno rastu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje u porastu i to 12 odsto u poređenju sa trećim tromesečjem 2021.

Kako tvrdi RGZ, takva slika predstavlja osetno usporavanje rasta tržišta s obzirom da je ukupna vrednost kupoprodaja stanova u prethodnom tromesečju bila veća čak 26,1 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Takvom trendu doprinosi međugodišnji pad broja kupoprodaja stanova finansiranih bankarskim kreditima.

U prethodnom periodu, u međunarodnim poređenjima, indeks cena stanova u Srbiji imao je rastući trend kao i veliki broj zemalja.

 

Izvor: rts.rs

2023. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.