SAVA CENTAR U NOVOM SJAJU ZA DVE GODINE

29. Dec 2021

Ako postoji objekat za koji Beograđani s nestrpljenjem čekaju da zablesne u novom, raskošnom sjaju i otvori svoja vrata za posetioce budućih prestoničkih događaja, to je sigurno Sava Centar. Rekonstrukcija ovog veličanstvenog objekta, jednog od najvećih hroničara moderne istorije Beograda, upravo počinje, a šta će sve biti urađeno i kakvi će sve novi sadržaji biti u ponudi, ispričala nam je Angelina Nekić, CEO kompanije Delta Real Estate, koja planira ulazak u neke nove oblasti real estate-a, sa investicijama od skoro pola milijarde evra.

ANGELINA NEKIĆ, CEO, DELTA REAL ESTATE

Delta Real Estate ovu godinu završava sa dva nova kapitalna objekta u Beogradu, a jedan od njih je Delta House, nova poslovna zgrada Delta Holdinga, koja je projektovana po najvišim svetskim standardima. Šta ovaj standard znači iz ugla zaposlenih koji tu provode radno vreme?

Sam naziv poslovne zgrade nedvosmisleno predstavlja ono što smo želeli da postignemo ovim projektom. Delta je uvek bila porodica, a svaka porodica zaslužuje dom. Delta House je projektovan sa jasnim ciljem da iskaže vrednosti koje mi kao kompanija negujemo. Posebno se izdvaja briga o ljudima i ovaj poslovni prostor u potpunosti je okrenut ka njima. Projektovan je tako da podstiče kreativnost, da bude udoban i prijatan, a pre svega zdrav za one koji u njemu borave. Zadovoljstvo mi je što mogu da primetim da su naši zaposleni to prepoznali i učinili da ova zgrada odiše vedrinom, prozračnošću i pozitivnom energijom. Jednostavno, kada radite u takvom okruženju rezultat ne može izostati.

DELTA HOUSE: NOVA POSLOVNA ZGRADA DELTA HOLDINGA

Nedavno je u srcu prestonice otvoren hotel Indigo Belgrade, iz lanca InterContinental grupe. Po čemu je ovaj hotel specifičan, budući da nema dva ista Indigo hotela na svetu?

Sama zgrada hotela je lokalno nasleđe Beograda i to je našem timu predstavljalo i privilegiju i izazov. Uspeli smo da skladnom organizacijom, na malom broju kvadrata, upotpunimo ponudu centra grada sa velikim brojem sadržaja. U prizemlju i na prvom spratu nalaze se retail lokali LPP grupe, koji su se ovom prilikom prvi put pojavili u Ulici kneza Mihaila. Iz predivno redizajniranog pasaža, koji spaja Ulicu kneza Mihaila sa Čika Ljubinom ulicom, panoramskim liftom penjete se na gornje spratove hotela na kojima se nalazi 46 soba, teretana i restoran Duke sa prelepom terasom. Sve sobe podeljene su u dva dizajnerski različita tipa, inspirisana različitim epohama jugoslovenske istorije: prepoznatljivim brutalizom i art deko stilom. U svim prostorijama postoji mnoštvo originalnih detalja koji stvaraju veoma karakterističnu atmosferu „starog Beograda“, ali u današnjem trenutku. Dizajn enterijera je rezultat „in house“ tima i to za nas daje posebenu čar ovom šarmantnom hotelu. Indigo je veoma brzo postao mesto na kom se okuplja naš tim i gde zajedno uživamo u srpskom tapasu.

U vašem bogatom portfoliju hotela, ovaj hotel je predstavljen kao prvi u nizu iz grupe butik hotela. Šta novo i atraktivno planirate u ovom sektoru?

Naša davnašnja želja je da hotel InterContinental vratimo Beogradu i Srbiji. Za ovakav hotelski brend „čuvamo“ veoma atraktivnu lokaciju u Bloku 20. Sa oko 220 veoma luksuznih soba, ovaj hotel učiniće turističku ponudu Beograda veoma konkurentnom. Početak izgradnje planiran je za narednu godinu. Ukoliko ste imali priliku da boravite u našem hotelu InterContinental u Ljubljani, onda sigurno znate da za nas hotelijerstvo nikako nije samo biznis, i da puno pažnje posvećujemo detaljima sa željom da svaki gost postane stalan, ali i prijatelj naše kuće.

Ono što je još na proleće najavilo prosperitetnu godinu za Delta Real Estate, bilo je otvaranje Delta Planet šoping-mola u Nišu, koji je završen za samo 14 meseci. Šta je sve obuhvatila ova investicija vredna 70 miliona evra?

Širi centar grada, gusto naseljena zona i blizina Nišave nude fantastičan potencijal za javni objekat kao što je šoping-mol. Prezadovoljni smo dinamičnim dizajnom šoping-mola koji je, kao i u Banjaluci, rezultat rada „in house“ tima Delta Real Estate-a. U prethodnoj godini, koju je obeležila pandemija, pravi izazov je bio i graditi i pregovarati zakup. Kao pioniri u izgradnji šoping-molova dobro poznajemo zahteve današnjih potrošača. Široka ponuda restorana, kafića, bioskopskih sala, dečijih zona i veliki broj lokala, u kojima su se pojedini brendovi po prvi put pojavili u ovom gradu, omogućili su da ovaj Delta Planet veoma brzo dobije karakter regionalnog šoping-mola.

DELTA PLANETŠ ŠOPING MOL U NIŠU

Da li je Delta Planet u Nišu već postao ono što ste i planirali – omiljeno mesto Nišlija i posetilaca iz cele južne i jugoistične Srbije? Da li planirate dalje širenje ovog lanca?

Da, grad Niš je zaista prepoznao potencijal i atraktivnost našeg šoping-mola. Već od prvih meseci rada, posećenost je na zavidnom nivou i centar gradskih dešavanja okrenut je ka lokaciji na kojoj je Delta Planet izgrađen. U znak zahvalnosti našim novim sugrađanima, uredili smo gradsko priobalje i donirali dečije igralište. Svakodnevno sa našim posetiocima delimo radost što je ovaj grad, napokon, dobio carsko mesto šopinga i zabave. Težimo da što više kulturnih i zabavnih događaja organizujemo u šoping-molu, zbog toga u unutrašnjem prostoru postoje tzv. velike pjace na kojima se održavaju izložbe, predstave za decu, promocije knjiga i slično. Šoping-molovi Delta Planet otvoreni su u tri grada – Banja Luci, Varni i Nišu. Naša želja jeste da omogućimo nezaboravno šoping iskustvo i građanima drugih gradova u regionu.

Ono za šta vlada najveće interesovanje u prestonici jeste: kad će početi renoviranje Centra Sava i kako će ovaj legendarni kongresni centar izgledati kad se završi obnova?

Svesni smo da interesovanje za Sava Centar doseže mnogo dalje od granica naše zemlje i da ovaj objekat sa sobom, osim kulturnog značaja, nosi veliku emotivnu vrednost, najviše za nas Beograđane. To su sve važni razlozi zbog kojih smo, odmah nakon potpisivanja ugovora, okupili najbolje timove stručnjaka iz kompanije i posebnu pažnju posvetili izboru projektanata, izvođača i saradnika. U toku su pripremni radovi za početak rekonstrukcije, već u ovom mesecu krećemo sa zamenom fasade. Dugo smo želeli da kupimo Sava Centar jer čvrsto verujemo da njegovom obnovom možemo da ponudimo novi doživljaj kongresnog turizma naše zemlje. Novi Sava Centar biće savremeni kongresni centar sa mešovitim tipom sadržaja i jasno odvojenim kulturno-kongresnim i poslovno-komercijalnim delom. Osim toga, Sava Centar je povezan pasarelom sa hotelom Crowne Plaza, koji je deo našeg portfolija, i kao takav, ovaj kompleks činiće jednu funkcionalnu celinu. Sadržaji novog Sava Centra premašiće očekivanja današnjih organizatora. Ukoliko se odlučite da organizujete seminar, gala večeru, manji poslovni sastanak ili veliki kongres, ponudićemo vam niz inovativnih rešenja pod jednim krovom. Hibridni studio, ekskluzivni restorani, kafeterija, zone za mališane, rent-a-car agencije i luksuzni retail brendovi, samo su neki od budućih sadržaja.

Iako  je konkursni uslov bio da kupac Centra Sava uloži najmanje 50 miliona evra u renoviranje, vaša investicija daleko će premaštiti ovu sumu. Šta sve obuhvata ova investicija i koje će sve izmene pretrpeti objekat?

Sava Centar proglašen je spomenikom kulture i neophodno je da sačuvamo sve ono po čemu je objekat prepoznatljiv. Tokom celokupnog procesa obnove, težićemo da odamo počast idejnom tvorcu ovog impresivnog objekta – Stojanu Maksimoviću i njegovim saradnicima. Zadržaćemo spoljašnji identitet i prepoznatljive sale unutar objekta, kao što su čuvena Veliki dvorana i Centralna kongresna sala. Neznatan nivo ulaganja tokom 44 godine postojanja objekta, ukazuju na to da je neophodno opsežno i kompletno renoviranje prostora. Zamenićemo staklenu fasadu, koja odavno prokišnjava, sve instalacije, sisteme za hlađenje i grejanje i tehnički modernizovani ceo objekat. U našoj kompaniji Sava Centar vidimo kao pokretača ekonomskog razvoja Beograda i Srbije, i zbog toga je veoma važno da ovaj objekat bude primer poštovanja najviših standarda u svim segmentima, što uključuje i sektor građevinske industrije. Razmatramo niz ekološki prihvatljivih rešenja koja će nam omogućiti da Sava Centar predstavimo kao energetski efikasan i održiv kongresni centar, to postaje standard u kongresnom turizmu kom moramo težiti jer se radi o značajnom potrošaču energije.

Kad možemo očekivati prvi koncert u obnovljenoj omiljenoj dvorani?

Zgrada Sava Centra predstavlja jedan od najsloženijih i najvećih objekata podignutih u ovom delu Evrope. Budući da se radi o ozbiljnom građevinskom i inženjerskom poduhvatu, odnosno o kompletnoj rekonstrukciji, sanaciji i adaptaciji objekta na skoro 100.000 m², veoma je nezahvalno prognozirati. Međutim, doba najveće pandemije i krize pokazalo je da, uz dobru organizaciju i kvalitetan tim, nijedno gradilište ne mora da stane nijedan dan. Nakon niza uspešno realizovanih projekata, entuzijazam u našem timu ne gubi jačinu i ovakav projekat shvaćen je kao dodatni motiv da ispred nas postavimo ambiciozan cilj: za dve godine čeka vas Sava centar u novom sjaju.

Kakvi su vam planovi za 2022. godinu i da li možemo da očekujemo još objekata u rangu ovih kakvi su otvoreni ove godine?

U novi razvojni ciklus Delta Real Estate ulazi sa puno novih planova i ideja sa ciljem da rastemo i unapredimo već visoko postavljene standarde, u svakom pogledu. Kad pogledamo našu petogodišnju strategiju, samo u naredne dve godine krećemo sa investicijama od skoro pola milijarde evra. Trenutno nam je u fokusu razvoj nekoliko lokacija od kojih su tri u Beogradu.

Tekst: JOVANA NIKOLIĆ

Foto: DELTA REAL ESTATE

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.