SRBIJI JE NEOPHODNA STRATEGIJA RAZVOJA GRAĐEVINARSTVA

21. Sep 2022
Photo: Ralph (Ravi) Kayden on Unsplash

U Srbiji postoji više od 100.000 aktivnih gradilišta. Prošle godine vrednost izvedenih radova u građevinskom sektoru dostigla je 5 milijardi evra i 6 odsto bruto društvenog proizvoda. Iako nas i u narednim godinama očekuju značajne investicije, pored toga što nemamo dovoljno radnika, jer odlaze u zapadnu Evropu, Srbija nema ni strategiju razvoja građevinarstva koje se svuda smatra pokretačem privrednog razvoja.

Danas je u građevinskom sektoru 160.000 zaposlenih. Nema dovoljno domaćih radnika pa se sve više uvozi radna snaga, navodi RTS.

„Imamo trend koji govori o ovom investicionom talasu, sve više radnika dolazi da izvodi radove i da nađe posao u našoj zemlji pre svega iz regiona i iz Turske, Indije, Bangladeša i zaista Srbija u tom smislu pomalo podseća na razvijene zemlje zapadne Evrope“, rekao je ministar građevinarstva Tomislav Momirović za RTS.

Građevinska industrija u Srbiji ima više od 11.000 registrovanih kompanija, a učešće tog sektora u BDP-u je šest odsto.

„Konstantno raste broj dozvola, broj građevina koje se grade, na tržištu građevinskog materijala raste izvoz u odnosu na uvoz, raste zaposlenost i rastu plate“, izjavila je Ivana Vuletić iz Udruženja za građevinsku industriju Privredne komore Srbije.

Plate u građevinarstvu rastu, ali su i dalje manje od republičkog proseka. Prosečna zarada u prvoj polovini ove godine je 62.000 dinara.

„Izgubićemo naše mlade radnike koji su se osposobljavali za građevinarstvo. Znam škole u Srbiji srednje, gde ima po 700 tih ljudi koji dolaze, polažu ispite da bi dobili zanate i otišli da rade u inostranstvo od zavarivača do tesara i armirača“, rekao je za RTS Saša Torlaković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva.

Ni građevinskih inženjera nema dovoljno.

„Mislim da je važno da mladi to prepoznaju da će imati posla i u narednim decenijama jer nam predstoje očigledno ulaganja, više milijardi evra, u sve ove objekte i projekte koje smo započeli, tako da neće biti problema za zapošljavanje. Ono što je važno da ne bi odlazili u inostranstvo da se njihov materijalni položaj popravi, da uslovi rada budi bolji“, naveo je prof. dr Vladan Kuzmanović, dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Da bi se maksimalno iskoristili potencijali domaće građevinske industrije, razvoj građevinarstva Srbije do 2040. trebalo bi usmeriti Strategijom razvoja, zasnovanoj na principima održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

„Mi moramo da uradimo postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Zbog energetske krize, moraćemo da ulažemo intenzivno u energetske objekte. Pre svega reverzibilne hidroelektrane, pumpna akumulaciona postrojenja, zatim solarni parkovi, vetroelektrane. Da bismo sve to realizovali, da ne bismo pogrešili, treba nam ta strategija srpskog građevinarstva“, istakao je Kuzmanović.

Naše građevinske firme su nekada gradile mnogo širom sveta. Danas je svega 1,9 odsto radova izvedeno na gradilištima u inostranstvu, a strane kompanije su nosioci najvećih poslova na našim gradilištima, dok su naše firme uglavnom podizvođači.

 

Izvor: rts.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.