SVE NEKRETNINE BRITANSKE KRALJEVSKE PORODICE

15. Sep 2022
Photo: Simon Hurry on Unsplash

Poznato je da Britanska kraljevska porodica vekovima boravi u nekim od najprestižnijih nekretnina na svetu. Mnogi ljudi znaju za Bakingemsku palatu, Kensingtonsku palatu, pa čak i porodični letnjikovac, zamak Balmoral. Međutim, postoji niz manje poznatih rezidencija širom Ujedinjenog Kraljevstva, ali i sveta, kojih čak ni najodaniji kraljevski sledbenici možda nisu svesni, kao što su luksuzni kraljevski kompleksi koji datiraju iz vremena dinastije Tjudor, ili prosrtrani letnjikovac na ostrvima Scili koji možete iznajmiti za sebe.

Bilo da se radi o imanju koje je još uvek u vlasništvu monarhije ili o nekadašnjim palatama koje su sada pretvorene u muzeje, mnoge od ovih rezidencija i dalje odišu duhom istorije i života britanskih kraljevskih porodica. Od imanja od 50.000 hektara u Norfolku u Engleskoj do minijaturne kuće u Berkširu, predstavljamo vam 30 nekretnina koje je kraljevska porodica kroz istoriju smatrala svojim domom.

BAKINGAMSKA PALATA

Najpoznatija i najposećenija od svih kraljevskih poseda, Bakingemska palata je ostala zvanična londonska rezidencija monarha Ujedinjenog Kraljevstva od 1837. Dizajnirana u neoklasičnom stilu, palata ima ukupno 775 soba, uključujući 188 spavaćih soba za osoblje, 92 kancelarije, 78 kupatila, 52 kraljevske i gostinjske spavaće sobe i 19 državničkih prostorija.

SENT DŽEJMS PALATA

Ova londonska palata je bila bivša rezidencija monarha Engleske do vladavine kraljice Viktorije. Palata Svetog Džejmsa ima važnu ulogu u monarhiji jer je to mesto gde se zvanično objavljuje krunisanje novog kralja ili kraljice nakon smrti prethodnog monarha. To je takođe londonska rezidencija princeze Ane, princeze Beatris i princeze Aleksandre. U palati se čak održavaju dobrotvorni prijemi povezani sa članovima kraljevske porodice.

KUĆA KLARENS

Kralj Čarls III i kraljica supruga Kamila Parker Bouls su boravili u ovoj londonskoj rezidenciji u vlasništvu krune pre Čarlsovog krunisanja. Kuća je građena od 1825. do 1827. godine, i u njoj su živeli i kraljica Elizabeta II i princ Filip odmah nakon stupanja u brak 1947. To je takođe bio londonski dom kraljice majke od 1953. do 2002. Princ Vilijam i princ Hari su takođe živeli ovde dok se nisu uselili u Kensingtonsku palatu.

KENSINGTONSKA PALATA

Rodno mesto i dom iz detinjstva kraljice Viktorije, palata sa 547 soba je londonski dom i kancelarija za brojne kraljevske porodice, uključujući vojvodu i vojvotkinju od Kembridža. Od sredine 2017. godine, Apartman 1A je glavna rezidencija porodice princa Vilijama i Ketrin Midlton, koja ima četiri sprata i 20 soba. Kensingtonska palata je takođe bila bivša kuća princeze Dajane, kao i princa Harija i Megan Markl.

AJVI KOTIDŽ, KUĆA VREN, NOTINGAM KOTIDŽ

Ovi manji objekti na teritoriji Kensingtonske palate godinama su bili popularni domovi u kraljevskoj porodici. Notingemska vikendica je bila bivša kuća princa Harija i Megan Markl pre nego što su se preselili u Frogmor kotidž. Princ Vilijam i Ketrin Midlton su takođe boravili ovde pre nego što su se uselili u stan 1A. Ajvi kotidž je trenutno dom princeze Eugenije i njenog supruga Džeka Bruksbenka. Princ Edvard, vojvoda od Kenta, živi u Vren Hausu sa svojom suprugom Ketrin Vorsli.

ZAMAK VINDZOR

Više od 900 godina, zamak Vindzor, u vlasništvu krune, je bio i privatna kuća i zvanična kraljevska rezidencija za monarhe Ujedinjenog Kraljevstva. Unutar imanja je čuvena kapela Svetog Đorđa, lokacija na kojoj su se princ Hari i Megan Markl venčali u maju 2018, a princeza Eugenija i Džek Bruksbenks u oktobru 2018. Kraljica Elizabeta bi vikende provodila u zamku Vindzor daleko od londonske vreve. Kraljica je takođe boravila u zamku mesec dana tokom Uskrsa.

TVRĐAVA BELVEDERE

Kao deo imanja Vindzor, tvrđava Belvedere je izgrađena u stilu gotičkog preporoda od strane engleskog arhitekte Džefrija Vajatvila 1820-ih. Dvorac je služio kao kraljevska rezidencija za Edvarda VIII, vojvodu od Vindzora, između 1929. i 1936. Tokom svog boravka, tadašnji princ je renovirao mnoge prostorije kako bi uključio savremenije detalje i dodao štale za konje, bazen i teniske terene. Tu je Edvard potpisao svoje pismeno obaveštenje o abdikaciji, lišivši se kraljevske titule. Nedavno su počele glasine da bi ovaj zamak mogao postati zvanični novi dom vojvode i vojvotkinje od Kembridža.

BALMORAL DVORAC

Smešten u Aberdinširu u Škotskoj, dvorac Balmoral služio je kao letnji dom kraljice Elizabete i prostire se na 50.000 hektara na kom se nalazi 150 građevina. Kraljica Viktorija i princ Albert prvobitno su kupili zamak 1852. godine i on je ostao jedno od omiljenih mesta za odmor kraljevske porodice.

BIRKHOL

Deo imanja zamka Balmoral, Birkhol je kupila kraljica Viktorija za svog sina Edvarda, princa od Velsa, 1849. Nekada je bio dom kraljice majke, a danas kralj Čarls tu često boravi kada je u poseti Škotskoj.

KREJGOVAN LODŽ

Krejgovan lodž je rustikalna kamena vikendica koja se nalazi na posedu Balmoral imanja. Tadašnji princ Čarls i princeza Dajana često bi se odsedali u ovoj kući sa sedam spavaćih soba tokom svojih putovanja po škotskim seoskim predelima.

PALATA SENDRINGEM

Ovo imanje od 19.000 hektara, privatna je rezidencija kraljevske porodice, smeštena u blizini Norfolka u Engleskoj. Kraljica Elizabeta nasledila je ovu nekretninu od svoje porodice 1952. godine, a princ Filip je preuzeo na sebe upravljanje i održavanje palate. Kraljevska porodica obično slavi Božić u palati Sandringem i prisustvuje verskim službama u crkvi Svete Marije Magdalene, koja se tu nalazi.

DVORAC MEJ

Majka kupila je oronuli zamak Barogil 1952. godine nakon što ga je videla tokom svoje posete komandantu i ledi Doris Vajner. Nakon opsežnog renoviranja zamka i vrtova 1955. godine, Njeno Veličanstvo je donelo odluku da dvorcu vrati prvobitno ime, te se danas zove Dvorac Mej. Imanje je danas pod nadzorom Prinčeve fondacije, koja je tu nedavno otvorila The Granari Lodge Bed & Breakfast.

HEMPTON KORT PALATA

Nekadašnje sedište dinastije Tjudor, Hempton Kort palata datira iz 1514. godine kada joj je kardinal Tomas Volsi, lord kancelar kralja Henrija VIII, udario prve temelje. Bila je toliko veličanstvena, da je kralj na kraju uzeo palatu za sebe i dodao hotel, pozorište i prostor za zabavu. Kasnije, kada su kralj Vilijam III i kraljica Marija II preuzeli tron, kraljevski par je imenovao ser Kristofera Rena da proširi palatu, i pejzažnog arhitektu Kapebilita Brauna da se bavi baštama. Kraljica Viktorija je 1838. godine otvorila palatu za javnost, i od tada je postala jedna od najvećih londonskih atrakcija.

PALATA HETFILD

Svega 34 kilometra severno od centra Londona, u okrugu Hertfordšajr (Hertfordshire) nalazi se jedna od najinteresantnijih palata u Engleskoj. Sagrađena je 1611, za Roberta Sesila (Cecil), prvog grofa od Salisburija, premijera za vreme kralja Džejmsa I. Palata je u posedu familije Sesil već 400 godina i danas je dom Sedmog markiza od Salsburija. Ipak, zdanje je najpoznatije po tome što se u njemu (ili, bolje reći kraj njega) rodila i do postavljenja za kraljicu živela jedna od najmoćnijih žena svog vremena – kraljica Elizabeta I, ćerka čuvenog Henrija VIII. Posle njene smrti, u palati je živeo njen rođak, budući kralj Džejms I.

PLEMIĆKO IMANJE BARNVEL

Godine 1540. kralj Henri VII je poklonio ovo imanje porodici Montegju zbog njihove odanosti Kruni. U njihovom posedu je ostalo do početka XX veka, da bi se vratilo u vlasništvo kraljevske porodice 1938. godine kada je princ Henri, vojvoda od Glostera, kupio imanje.

KUĆA „DUMFRIES“

Kuća „Dumfries“ datira iz 1754. godine, i smatra se jednim od najznačajnijih imanja unutar Komonvelta. Kada je bila na ivici prodaje, tadašnji princ Čarlsa je sa jednom od svojih fondacija prikupio sredstva da se kuća spasi. Danas je otvorena za posetioce koji mogu da uživaju u obilasku neverovatnih prostorija bogatih originalnim nameštajem iz 18. veka.

„THATCHED HOUSE LODGE“

Ova kraljevska rezidencija nalazi se u londonskom kvartu Ričmondu. Prvobitno je izgrađena za čuvare bašte u Ričmond parku, ali je potom služila kao kraljevska rezidencija sve do 1927. Danas je stalna rezidencija ser Angusa Ogilvija i princeze Aleksandre, rođake kraljice Elizabete, u čijem je vlasništvu od 1963.

FROGMOR KUĆA

Poznata kao mesto večernjeg svadbenog prijema princa Harija i Megan Markl, kuća Frogmor je zvanična rezidencija u vlasništvu krune od 1792. Imanje je prvobitno kupio Džordž III kao poklon svojoj ženi, kraljici Šarlot, i od tada je ostao u kraljevskoj porodici. Iako je kuća bila prazna od 1872. godine, kraljevska porodica često je tu organizocala privatne i zvanične događaje.

FROGMOR KOTIDŽ

Frogmore kotidž, nekadašnji dom vojvode i vojvotkinje od Saseksa bila je prvobitno vikendica izgrađena 1801. godine pod upravom kraljice Šarlote. Kuća je u neposrednoj blizini zamka Vindzor, gde su se venčali princ Hari i Megan Markl.

ROJAL LODŽ

Smeštena južno od zamka Vindzor, Rojal lodž bila je dugogodišnji seoski dom kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Kraljica majka je nastavila da je koristi kao jedno od svojih seoskih utočišta sve do svoje smrti 2002. Nakon opsežnog renoviranja, princ Endrju, vojvoda od Jorka, uselio se u ovu kuću sa 30 soba 2004. godine.

MALA KUĆA „Y BWTHYN BACH“ SA SLAMNATIM KROVOM

Velšani su ovu kućicu poklonili tadašnjoj princezi Elizabeti 1932, i od tada generacijama služi kao zvanična kraljevska igraonica.

KUĆA „DELFIN“                                                                       

Kuća „Delfin“, smeštena na ostrvu Tresko, koje pripada ostrvima Sili, omiljena je mnogim članovima kraljevske porodice, i upravo tamo hrle na odmor. Iako je tehnički u vlasništvu princa Čarlsa, jer čini deo njegovog vojvodstva Kornvol, ovo ostrvo je danas moguće iznajmiti, te i kuću „Delfin“ koju kraljevska porodica toliko voli.

ANMER HOL

Ova kuća je bila poklon princu Vilijamu i Ketrin Midlton od kraljice Elizabete nakon njihovog venčanja. Smeštena je na imanju Sandringem, gde je par živeo dok se nisu preselili u Kensingtonsku palatu.

HOLIRUDHAUS PALATA

Nekada manastir u Škotskoj, Holirudhaus palata danas je domaćin brojnim nacionalnim događajima u Škotskoj, i otvorena je za javnost tokom cele godine.

DVORAC HILSBUR

Zvanična rezidencija monarha i državnog sekretara za Severnu Irsku, dvorac Hilsbur prostire se na 100 hektara, i u njemu borave članovi britanske kraljevske porodice kada su u poseti.

SEOSKO IMANJE HAJGROV

Privatna porodična kuća kralja Čarlsa i kraljice supruge Kamile Parker Bouls najpoznatija je po svojim prelepim baštama, koje građani mogu obilaziti određenim danima tokom godine. Princ Čarls je kuću kupio 1980, i prvobitno je korišćena kao vikendica nakon njegovog braka sa princezom Dajanom.

KUĆA U VELSU „LLWYNYWERMOD“

Ovo je velški dom kralja Čarlsa i kraljice Kamile, koji tu često boravi tokom svoje godišnje turneje po Velsu. Imanje od 215 hektara je renovirano 2007. godine tako da ima energetski efikasne uređaje, i izolaciju od prirodne ovčje vune.

GATKOMB PARK

Gatkomb Park je rezidencija princeze Ane, jedine ćerke kraljice Elizabete, i njenog muža, ser Timotija Lorensa. Seosku kuću i farmu kupila je kraljica Elizabeta 1976. za ćerku Anu, a danas u njoj živi njena ćerka Zara Tindal sa porodicom, od 2013. godine.

BEGSHOT PARK

Ova kraljevska rezidencija sa 57 soba je sadašnji dom princa Edvarda i Sofi, grofice od Veseksa. Nakon rekonstrukcije 1879. godine, imanje je bilo u vlasništvu trećeg sina kraljice Viktorije, princa Artura. Svih 87 hektara parka zavedeni su u Registru istorijskih parkova i vrtova.

KUĆA PRINCA HARIJA I MEGAN MARKL U SANTA BARBARI

Godine 2020, princ Hari i Megan Markl su se preselili u svoje novo imanje u Santa Barbari. Bračni par se smestio u mirnom kvartu, ne otkrivajući tačnu adresu i insistirajući na poštovanju njihove privatnosti.

 

 

Izvor: veranda.com

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.