TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2023. GODINI: INVESTIRATI ILI SAČEKATI KRAJ KRIZE

28. Dec 2022
Photo: Pexels

Kupovina nekretnina svakako je najbolji način za ulaganje novca, a ako neko namerava da kupi stan, najbolje bi bi bilo da to uradi sada, a ne da čeka smirivanje krize, jer će u tom slučaju više platiti nekretninu – zaključak je Blicovog panela na temu “Tržište nekretnina u 2023. godini – investirati ili sačekati kraj krize", održanog u utorak, 27. decembra, u hotelu Metropol u Beogradu.

Na panelu su govorili: Mina Kalezić, direktorka marketinga i prodaje Cushman&Wakefield CBS International, Dušica Gaković, projektni direktor u kompaniji Deka inženjering, Dejan Vučinić, direktor Direkcije za upravljanje mrežom filijala OTP banke, Živorad Vasić, suvlasnik i direktor kompanije Kadena Properties, Darko Vučetić, pomoćnik direktora Sektora za razvoj i inovacije u Republičkom geodetskom zavodu, i Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora nevladinog i neprofitnog udruženja Klaster nekretnine.

Pad tražnje stambenih kredita jeste bio primetan u ovoj godini, ali stambeni krediti ne učestvuju u velikoj meri u kupovini luksuznih nekretnina, čulo se na konferenciji. Luksuzne stanove kupuju klijenti odličnog finansijskog statusa koji žele da budu pouzdani kada plasiraju svoj novac u nepokretnost koja neće izgubiti na vrednosti, nego će njena vrednost u narednom vremenskom periodu samo porasti.

Projekcije su da će gradovi poput Niša ili Novog Sada će takođe krenuti sa razvojem stambenih kompleksa, kao što se sada dešava u Beogradu.

Dolazak stranih državljana jeste uticao na povećanje cena zakupa nekretnina, ali to ne treba gledati kao pretnju, nego kao šansu za brži povraćaj investicija u nekretnine. Ko je kupio stan na Novom Beogradu u 2019. godini po ceni od 2.500 evra po kvadratu, danas ga izdaje za minimum 1.200 evra mesečno. To znači da će vlasnik povratiti investiciju u nekretninu za pet godina, dok je ranije prosek bio 20 godina.

Izvor: Blic Biznis

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.