U BEOGRADU SVE TEŽE NAĆI STAN U ZAKUP, STAN OD 350 EVRA SADA KOŠTA 500 EVRA

18. May 2022
Photo: Pixabay

Ako ovih nedelja tražite stan u zakup u Beogradu, verovatno ste zbunjeni visinama kirije koje stanodavci traže, a još više činjenicom da je trenutno u glavnom gradu veoma teško naći odgovarajući stan za iznajmiljivanje jer je ono što se najviše traži uglavnom već izdato.

Cene zakupa stanova na beogradskom tržištu nekretnina znatno su skočile poslednjih mesec dana, potvrdili su nam u kompaniji West Properties, koja ima dugogodišnje iskustvo u pružanju brokerskih uskuga prodaje i rente nekretnina i pažljivo prati i analizira svaku promenu na tržištu.

Kako objašnjava Aleksandar Ilić, savetnik u sektoru rente u WP, cene zakupa stanova skočile su od 10 do 30 odsto, kako gde, u zavisnosti od lokacije. Još veći problem je činjenica da na tržištu jednostavno nema dovoljno stanova za iznajmljivanje koliko se traže. Trenutno je najveća potražnja za jednosobnim i dvosobnim stanovima u širem centru, po ceni od 500 do 1.000 evra mesečno, ali takve stanove sada je gotovo nemoguće naći.

ALEKSANDAR ILIĆ, SAVETNIK U SEKTORU RENTE U WP

„Stanovi po ceni od 500 do 1.000 evra mesečno trenutno su najdeficitarniji. Kako se pojavi neki na tržištu, iste sekunde se izda. U centru Beograda više nema mnogo opcija, sve što je bilo neizdato poslednjih godinu dana, i tražilo svoje stanare, sad se izdalo. Praktično, sada se izdaje sve“, kaže Ilić.

Veliki priliv Rusa i Ukrajinaca u Srbiju svakako je uticao na ovako povećanu potražnju, ali i na skok cena rente. Kako ističe Ilić, trenutno je zaista teško precizirati visine zakupa jer ni stanodavci više ne znaju koju cenu da traže i svi pokušavaju da izvuku maksimum od ovog talasa potražnje. Iako se može reći da su cene rente skočile do 10 do 30 odsto, pravila nema. Primera radi, stan na Vračaru ili Savskom vencu koji se izdavao za 350 evra, sada košta 500 evra mesečno, oni koji su koštali 500 sada se izdaju za 700 ili 800 evra, a oni čija je renta bila 1.000 evra, sada se izdaju za 1.300 evra.

CENE ZAKUPA STANOVA SKOČILE SU 10 DO 30 ODSTO / FOTO: PEXELS.COM

Cene zakupa skaču na svim lokacijama i to stanova svih struktura i kategorije, a čest je slučaj da zbog trenutne situacije stanodavci dižu kirije i svojim dugogodišnjim zakupcima. Ne bi trebalo da nas iznenadi ako u perspektivi, zbog visokih cena rente, dođe do situacije da dugogodišnji zakupci počnu da se sele iz centra grada na perfieriju, a da se stanovi u centru više iznjamljuju strancima. Slična situacija, napominje Ilić, već se događa, na primer, u gradovima na hrvatskom primorju.

S obzirom na sve ove okolnosti, a pre svega na činjenicu da trenutno vlada prilična pometnja na tržištu stanova za iznajmljivanje, više je nego uputno sada tražiti stan ili ga izdavati uz posredovanje agenta za nekretnine koji će najbolje proceniti da li je visina zakupa za određeni stan realna ili ne, dodaje Ilić.

Sve veći broj stranaca, posebno Rusa koji najviše dolaze, i koji osim stanova traže i poslovni prostor za svoje firme, uticao je na povećanu potražnju i u ovom sektoru nekretnina. Prema proceni Aleksandra Ilića, u Beogradu je možda trenutno slobodno svega pet odsto kancelarija za zakup, ali nije došlo do drastičnijeg skoka cena zakupa.

„Ponegde je zabeležen skok cena poslovnog prostora, ali ne nešto mnogo. U proseku se cena kreće oko 15 evra po kvadratu, ne ide ispod. Manji skok je primetan eventualno u novijim zgradama i poslovnim centrima, gde se cena kreće između 16 i 19 evra po kvadratu“, kaže Ilić.

Konačno, na pitanje da li bi ovolika potražnja i nedostatak kapaciteta na tržištu mogli još više da dignu cenu i poslovnog i stambenog prostora, Ilić odgovara potvrdno: „Verujem da cene mogu još da idu gore, videćemo kako će se razvijati situacija. Možda su cene previsoke, ali očigledno je da se sve izdaje, bez obzira na cenu“.

 

Tekst: Ana Kralj

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.