U SRBIJI 200.000 NAPUŠTENIH KUĆA SA OKUĆNICOM

23. Dec 2022
Photo: Pixabay

Obezbeđivanje stambenog prostora jedno je od glavnih pitanja sa kojima se mladi suočavaju. Zato je ono uzeto kao prioritet u Ministarstvu za brigu o selu. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća sa okućnicom, a koje su na raspolaganju poljoprivrednicima i mladima koji žele da ostanu da žive na selu.

Prema novom planu za 2023. godinu, Ministarstvo za brigu o selu, koje već dve godine uspešno sprovodi plan oživljavanja srpskog sela, izdvojiće 1.44 milijarde dinara za realizaciju raznih projekata. Za četiri programa izdvojeno je 1.32 milijarde dinara.

Zadruge kao i dosada imaju primat, pa će za to biti izdvojeno najviše novca i to 502 miliona dinara. Zatim, 501 milion dinara je budžet za program kupovine kuće sa okućnicom, dok će za program adaptacije multifunkcionalnih objekata i program organizovanja manifestacija po selima biti izdvojeno 44,2 miliona dinara.

Jedan od programa Ministarstva za brigu o selu podrazumeva dodeljivanje 10.000 evra za porodice koje žele da život započnu na selu.

Za prijavu je potrebno ispuniti nekoliko uslova:

  • da podnosilac prijave nema više od 45 godina
  • da je državljanin Srbije
  • da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije
  • da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu; da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi.

Sve ove uslove moraju da ispune oba supružnika.

Pored obaveznih uslova, podnosioci prijave moraju da ispune i samo jedan od sledećih uslova koji se odnose na to da se na selu živi samostalno u zakupljenoj kući ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice, zatim da živi u gradskoj sredini u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa porodicom i da ima nameru da živi na selu.

Zanimanje je takođe važno za ostvarivanje ovog uslova, pa je tako potrebno posedovati formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili da je prosvetni radnik ili zanatlija. A druga mogućnost je da podnosilac zahteva obavlja poslove čija je priroda takva da mogu da ih rade od kuće na selu.

KRITERIJUMI ZA KUĆE

Kuće koje podležu programima Ministarstva za brigu o selu takođe moraju da prođu određene kriterijume. Seoska kuća mora da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga (zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza itd.), piše blic.rs.

Naravno, prvenstveno mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje.

Takođe je bitno da je upisana u katastar na ime prodavca, i da je nepokretnost, kao i svi prateći objekti, izgrađena u skladu sa propisima. Poslednji uslov je da joj je cena u granicama tržišne vrednosti i da kuća i pomoćni objekti nisu predmet sudskog spora.

Obavezna dokumenta koja moraju da se dostave u prijavi, kao i sam obrazac prijave se mogu pronaći u dokumentu Programa objavljenom na sajtu resornog ministarstva za brigu o selu.

 

Izvor: blic.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.