VIKENDICE I APARTMANI NA PLANINAMA SVE UNOSNIJA INVESTICIJA

05. Oct 2022
Photo: Miloš Nikolić (Ivana Šrtbac, RGZ)

Promet vikendica u Srbiji beleži veliki rast tokom poslednje četiri godine, i uprkos blagom padu u prvoj polovini ove godine, potražnja za kućama na planinama, pored reka, u banjama, i u okolini velikih gradova, ne jenjava. To je neminovno uticalo i na porast cena ove vrste nekretnina, ali i na pojavu nekih novih trendova u ovom segmentu tržišta. Sudeći prema podacima Republički geodetski zavod (RGZ) o prometu vikendica i apartmana u stambenim kompleksima na planinama, kao i prometu građevinskog zemljišta u opštinama gde se vikendice i apartmani za odmor najviše prodaju, i u narednom periodu može se očekivati nastavak trenda pojačanog investiranja u ovaj vid nekretnina.

„Pandemija virusa COVID-19 inicirala je ogromnu potražnju vikendica, što je dovelo do značajnog porasta prodaje, ali i cena vikendica u Srbiji tokom 2020. i 2021. godine, kada je prodaja vikendica bila na rekordnom nivou. Tokom 2021. prometovano je 1.450 vikendica, što je na istom nivou kao i 2020, a 64% više u odnosu na 2018. i 2019. Iako je u prvoj polovini ove godine primetno blago usporavanje ovog trenda rasta u odnosu na prethodnu godinu, oko 10% na nivou cele Srbije, promet vikendica i dalje je veoma visok, a područje Beograda, gde se nalaze Kosmaj, Avala i Grocka, kao vrlo popularne lokacije za vikendice, čak beleži porast prometa vikendica od 15%“, kaže Ivana Štrbac, načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti u RGZ.

MODERNA VIKENDICA NA FRUŠKOJ GORI: NAJVEĆI PROMET VIKENDICA U SRBIJI ZABELEŽEN JE U OPŠTINI INĐIJA / FOTO: MODELART ARHTEKTI

Posmatrano po regionima, neprikosnoveni lider po broju prometovanih vikendica je Vojvodina, gde je došlo i do najvećeg porasta prometa ove vrste nepokretnosti u poslednje četiri godine. Opština sa najvećim prometom vikendica u Srbiji je Inđija, zatim slede Novi Sad, Beočin i Sremski Karlovci. „U Vojvodini je već nekoliko godina najatraktivnija lokacija za vikendice Fruška Gora, između ostalog i zbog blizine Beograda i Novog Sada. Posebno se izdvajaju lokacije Stražilovo, nadomak Sremskih Karlovaca, zatim oblast Iriškog Venca i Vrdnika, kao i dunavska oblast: Čortanovci, Krčedin i Stari Slankamen“, ističe Ivana Štrbac i dodaje da je u Vojvodini veći promet vikendica zabeležen i na teritoriji opština Zrenjanin, Subotica i Sremska Mitrovica, kao i da su Kovin, Vršac i Alibunar sve interesantnije destinacije za vikendice.

Peta opština u Srbiji sa najvećim prometom vikendica i prva van regiona Vojvodine je Grocka, koja je oko 30 kilometara udaljena od Beograda. Prema podacima RGZ-a, Sopot na Kosmaju, Barajevo i Mladenovac, takođe su bili popularni kod kupaca vikendica u proteklom periodu. U okolini Beograda, na području planine Kosmaj i Avala beleži se i sve veća prodaja apartmana, budući da je na ovim lokacija intenzivna gradnja stambenih kompleksa.

Cene vikendica u Srbiji imaju veliki raspon, i to je izraženo u većini opština, a raspon se kreće od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada evra po kući, pokazuju kupoporodajni ugovori. Prema podacima RGZ-a, u prošloj i ovoj godini, najveći raspon cena zabeležen je na Kopaoniku, gde je najjeftinija vikendica koštala 6.000 evra, a najskuplja 600.000 evra. U Sremskoj Kamenici raspon cena vikendica je od 5.000 do 410.000 evra, na Kosmaju od 2.000 do 205.000 evra, na Divčibarima od 9.500 do 130.000 evra, a na Fruškoj Gori od 2.000 do 130.000 evra. U proseku, najskuplje su vikendice na Zlatiboru, budući da je najjeftinija prodata za 21.500 evra, a najskuplja za 275.000 evra. Takođe, na području katastarske opštine Čajetina, kojoj pripada Zlatibor, u ovoj i prošloj godini prometovano je oko dva puta više vikendica nego na Kopaoniku i Divčibarima.

„Cena vikendice zavisi od više faktora: lokacije, površine same vikendice ali i veličine placa, perioda izgradnje, opremljenosti, infrastrukture i dr. Najskuplje prodate vikendice su na popularnim turističkim destinacijama Zlatiboru i Kopaoniku, dok su najjeftinije vikendice prometovane na području opština Zrenjanin, Šabac, Šid, Beočin i Bečej. Tu su se vikendice prodavale i po 1.000 evra. Ono što možemo da primetimo kao trend, jeste da je u 2022, u odnosu na prethodne godine, značajno porastao procenat skupljih vikendica koje su prodate po ceni iznad 50.000 evra. Prošle godine najskuplja vikendica prodata je za 600.000 evra na Kopaoniku, što je rekordna cena u poslednjih pet godina, dok je u prvoj polovini ove godine najskuplja vikendica prodata za 410.000 evra u Sremskoj Kamenici, opština Novi Sad“, kaže Ivana Štrbac.

Pored vikendica, na određenim turističkim destinacijama primetan je i veliki promet apartmana koji se prodaju u okviru apartmanskih kompleksa, koji se sve više grade na popularnim planinama. U ovom segementu tržišta prednjači Zlatibor, i po kapacitietu i po cenama. Prema podacima RGZ-a, samo u prvoj polovini ove godine, u opštini Čajetina prodato je 782 apartmana, po cenama u rasponu od 600 do 2.677 evra po kvadratu u novogradnji. Prosečna cena kvadrata u novogoradnji na Zlatiboru bila je 1.583 evra, što je iznad prosečnih cena novoizgrađenih apartmana na drugim planinama. Na Kopaoniku je prodato 209 apartmana, po prosečnoj ceni od 1.355 evra po kvadratu u novogradnji (minimalna je bila 567 evra, a maksimalna 4.450 evra), dok je na Divčibarima prodato 106 apartmana, po prosečnoj ceni od 1.438 evra po kvadratu u novogradnji (raspon je od 395 evra do 2.142 evra).

Da li će se trend izgradnje apartmanskih kompleksa na popularnim turističkim destinacijama u Srbiji nastaviti, videćemo po prometu apartmana u narednom periodu. Ipak, ono što bi moglo da ukaže da će ovakvih apartmana, kao i luksuznih vikendica, biti sve više u ponudi, jeste podatak RGZ-a da je u poslednje dve godine došlo do značajnog porasta prodaje građevinskog zemljišta u pojedinim opštinama koje su atraktivne za kupovinu vikendica i apartmana. Tako je, na primer, u Sopotu broj prodaja građevinskog zemljišta sa 182 u 2019. porastao na 683 u 2021, u Grockoj sa 321 na 567, u Inđiji sa 246 na 509, u Čajetini sa 185 na 453, a u Bajinoj Bašti sa 107 na 356. Najveća cena po aru u prošloj godini plaćena je za građevinsko zemljište u opštini Čajetina – 51.418 evra. U Sopotu je, pimera radi, najskuplje građevinsko zemljište plaćeno 3.200 evra po aru, a u Inđiji – 16.547 evra po aru.

 „U 2021. godini, ukupni promet građevinskog zemljišta porastao je 40% u odnosu na 2020, dok je u prvom polugodištu 2022. zabeležen blaži pad od 8% u odnosu na isti period prošle godine, što je i dalje na značajno višem nivou nego 2019. i 2020. godine“, kaže Ivana Štrbac.

Tekst: Jovana Nikolić

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.