VIŠE CENE NA BEOGRADSKOM TRŽIŠTU STANOVA

20. May 2023
Photo: Novi Dorćol / Deka Inženjering

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Republici Srbiji u prvom kvartalu 2023. godine iznosio je 1,6 milijardi evra i veći je 2,6% u odnosu na prvi kvartal 2022. Najviše novca izdvojeno je za kupovinu stanova, 861,1 miliona evra, od čega je u Beogradu za stanove izdvojeno 537,1 miliona evra, pokazuje kvartalni izveštaj Republičkog geodetskog zavoda.

Belgrade Waterfront / Foto: BWF

Prosečna cena kvadrata stanova u Beogradu u prvom kvartalu ove godine viša je oko 20 odsto u starogradnji i oko 14 odsto u novogradnji u odnosu na isti period prošle godine. Jedine dve beogradske opštine u kojima je zabeležen pad cena u odnosu na prošlu godinu su Palilula (-17%) i Rakovica (-7%), i to samo stanova u novogradnji.

K-District / Foto: K-District

Za poslednjih godinu dana, stanovi u novogradnji najviše su poskupeli u opštinama Savski venac, Vračar i Zemun – prosečna cena po kvadratu viša je 25 odsto. U prvom kvartalu ove godine, najviše stanova u novogradnji kupljeno je na Savskom vencu (326) i Zvezdari (174). Što se tiče stanova u starogradnji, najveći skok cena po kvadratu, oko 25 odsto, zabeležen je na Starom gradu, Vračaru i Paliluli.

Petica / Foto: GDS

Savski venac je opština sa najvišom prosečnom cenom kvadrata za stan u novogradnji, koja iznosi 4.154 evra. Iako se na ovoj opštini nalazi Beograd na vodi, gde je u prvom kvartalu kupljen stan po rekordnoj ceni od 11.474 evra po kvadratu, BWF nije više kompleks sa najskupljim stanovima u Beogradu.

Sunnyville Premium / Foto: Sunnyville Premium

Uporedni pregled prosečnih cena prometovanih stanova u stambenim kompleksima u novogradnji u Beogradu, u prvom kvartalu, pokazuje da je najskuplji kvadrat u proseku trenutno u kompleksu Novi Dorćol, u opštini Stari grad – 4.430 evra. Na drugom mestu je Beograd na vodi (4.215 EUR), slede Petica na Novom Beogradu (2.935 EUR), K-Distrikt u Starom Gradu (2.761 EUR), Sunnyville Premium na Paliluli (1.676 EUR) i Savska Terasa u Železniku (1.157 EUR).

Tekst: Jovana Nikolić

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.