ZAKUP KANCELARIJSKOG PROSTORA U VELIKOJ BRITANIJI PROŠLE GODINE PORASTAO 48%

05. May 2022
Photo: Pixabay

Uzimanje u zakup komercijalnih nekretnina u Velikoj Britaniji vratilo se na pretpandemijske nivoe tokom 2021. godine, okončavši više od godinu dana turbulencija izazvanih korona krizom.

Novi obim davanja u zakup porastao je za 48 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 49,8 milijardi funti (62 milijarde dolara), prema istraživanju Bayes Business School, sprovedenom u 76 velikih britanskih zajmodavaca za nekretnine. Podaci pokazuju da je 2021. godina, zapravo, po rezultatima bila najbolja od 2015. godine.

„Izveštaj za 2021. godinu zaista pokazuje koliko su zajmodavci bili dobro pripremljeni da prebrode oluju koju je donela pandemija“, rekao je Nil Odom-Haslet (Neil Odom-Haslett), predsednik Udruženja zajmodavaca imovine, prenosi Bloomberg.

U prvoj polovini prošle godine rešen je zaostatak transakcija iz 2020. godine, što je dovelo do brzog početka tog obračunskog perioda za kompanije koje se bave izdavanjem poslovnih nekretnina i kredita za tu potrebu. U drugoj polovini, zajmodavci su bili svedoci naleta novog finansiranja akvizicija za postojeće i nove klijente.

Marže za prvoklasne kancelarije porasle su za 25 baznih poena tokom 12 meseci, pošto se centralni London ponovo pojavio kao najtraženija lokacija. Ali cene su ipak pale za druge klase imovine, uključujući prvoklasnu maloprodajnu i industrijsku imovinu, zbog čega se jaz u cenama smanjio za između 15 i 25 baznih poena.

„U 2020. godini bili smo svedoci savršene oluje izazvane efektima Bregzita, a zatim i pandemije, što je dovelo do nevoljnosti mnogih zajmodavaca da plasiraju novi novac na tržište“, rekao je Edrijan Rouland (Adrian Rowland), direktor agencije za nekretnine Colliers International Group Inc. „Sada je sve to, nadamo se, iza nas.”

 

Izvor: bloomberg.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.